Clubleiding hekelt actie Adriaanse

De leiding van Willem II heeft kritiek op het ontslag van trainer Co Adriaanse. Manager Martin van Geel voelt zich in de steek gelaten door de coach. Adriaanse vertrok gisteren naar aanleiding van de wanprestatie die Willem II zondag tegen Cambuur Leeuwarden leverde.

Van Geel toonde zich ,,zwaar teleurgesteld'' over de actie van Adriaanse, die zich verantwoordelijk voelde voor de 4-1 nederlaag en een signaal wilde afgeven. Voor Willem II stond niets meer op het spel tegen degradatiekandidaat Cambuur. Van Geel heeft het ontslag ,,met tegenzin'' geaccepteerd. ,,Met de haven in zicht doe je zoiets niet. Na drie uiterst prettige jaren van samenwerking komt dit als een domper.''

Adriaanse was bezig aan zijn laatste seizoen bij Willem II. Vorig jaar plaatste hij zich met de Tilburgse club voor de Champions League. Dit seizoen is Willem II een middenmoter die na het aangekondigde vertrek van Adriaanse steeds slechter ging spelen. Hij treedt per 1 juli in dienst van Ajax en wordt dan opgevolgd door Hans Westerhof. Assistent-trainer Hans Verel zit komende zondag op de bank tijdens de laatste competitiewedstrijd tegen MVV.

Van Geel had deze maand een afscheidsetentje georganiseerd voor Adriaanse en de coach willen bedanken voor bewezen diensten. Adriaanse vertrok gisteren spoorslags uit Tilburg en liet zijn collega's teleurgesteld achter. Van Geel overweegt het afscheidscadeau nu per post te verzenden.

Van Geel neemt geen disciplinaire maatregelen tegen de spelers van Willem II. ,,Voetbal valt niet te regisseren. Ze hebben zondag tegen Cambuur gewoon slecht gespeeld en er absoluut niet met de pet naar gegooid. Dan zouden excuses op zijn plaats zijn geweest. Ik voelde de beslissing van Adriaanse zondag ook nog helemaal niet aankomen.''

Het zelfgenomen ontslag van Adriaanse volgt een maand na het vrijwillige vertrek van zijn collega Leo Beenhakker bij Feyenoord. Beide trainers vertrokken eerder dan gepland. Volgens Jan Reker, directeur van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV), is in beide gevallen sprake van ,,zeer opmerkelijke gebeurtenissen die nooit de bedoeling van een contract kunnen zijn''. Reker benadrukt dat hij op persoonlijke titel spreekt, omdat het bestuur van de CBV nog geen standpunt heeft ingenomen. ,,Je kunt niet bij het minste of geringste ontslag nemen'', zegt Reker.

Adriaanse was tot september 1998 bestuurslid van de CBV. Hij stelde zijn zetel destijds ter beschikking naar aanleiding van de aanstelling van de onervaren trainer Frank Rijkaard bij het Nederlands elftal. Adriaanse noemde de nieuwe bondscoach ,,een beunhaas met een flutdiploma''. Adriaanse werd door die uitspraak geschorst als lid van de CBV.