Cast a Deadly Spell

De weigering om te accepteren dat de wereld alleen maar bestaat uit wat we zien, heeft geleid tot de meest krankzinnige hersenspinsels. Necronomicon, Boek der Doden, is er zo één. Geestesvader en griezelschrijver H.P. Lovecraft heeft vele beschrijvingen gegeven van dit fictieve `verboden boek' dat zou zijn geschreven door een gekke Arabier. Bij opening zouden er demonen vrijkomen die, zoals Lovecraft schreef in The Dunwich Horror (1928), al eeuwenlang leven ,,not in the spaces we know, but between them. They walk serene and primal, undimensioned and to us unseen.''

Ook in de film Cast a Deadly Spell (1991) duikt het boek op, potsierlijk uitgevoerd met een vervaarlijk uitziend monster op de cover. De film speelt handig in op onze behoefte aan een parallelle wereld die nu eens niet het domein van de mens is, maar van wezens van dubieus allooi die machtiger zijn dan wij. Het idee dat de hele wereld naar de klote kan gaan door een handjevol demonen – of in het sf-genre buitenaardse wezens of meteorieten – die onze planeet als een ashoop achterlaten, spreekt nog altijd tot de verbeelding. Sidderen willen we, vrezen voor de apocalyps, om daarna in te zien dat de wereld toch best wel mooi is.

Echt diepgravend is dit echter niet uitgewerkt in het voor tv gemaakte Cast a Deadly Spell van regisseur Martin Campbell (James Bonds GoldenEye), dat poogt een kruising te zijn tussen een hardboiled detective en een horrorfilm. De gegroefde acteur Fred Ward speelt de snedige speurneus Philip Lovecraft, met sigaret, drankprobleem en gleufhoed, die anno 1948 de opdracht krijgt om de gestolen Necronomicon terug te brengen naar een excentrieke boekenverzamelaar. En passant belandt hij in bed met een sensuele nachtclubzangeres (Julianne Moore met een dichtgeplamuurd gezicht) en ontmoet hij nog wat zombies, eenhoorns en gremlins.

Geen enkel personage vindt het vreemd dat Los Angeles vol zit met deze onalledaagse creaturen, of stoort zich eraan dat alle bewoners zich bezig houden met witte en zwarte magie. De privé-detective is de enige die weigert om zich in te laten met hekserij, wat, zo moeten we uit de film begrijpen, een daad van verzet en integriteit is. Cast a Deadly Spell hinkt hierdoor op twee gedachten: het geloof in het bovennatuurlijke wordt voorgesteld als een zwakte, terwijl de film tegelijkertijd de fantasie de vrije loop wil laten.

Cast a Deadly Spell (Martin Campbell, VS, 1991), woensdag, RTL5, 20.30-22.20u.

    • Mariska Graveland