Campina Melkunie schrapt 125 banen

Campina Melkunie gaat zijn productie verder concentreren. Daarbij verdwijnen 125 arbeidsplaatsen. De zuivelcoöperatie, waarbij 7.000 mensen in dienst zijn, verwacht de sanering zonder gedwongen ontslagen te kunnen uitvoeren.

Campina Melkunie wil de productie van dagverse melkproducten concentreren in zijn vestiging in Rotterdam. Het gaat om leveringen aan de distributiecentra van de grote supermarktketens. Rechtstreekse leveringen aan winkels worden verdeeld over de overige Melkunielocaties, met het zwaartepunt in Maasdam. Doelstelling is om in de felle strijd met concurrenten de laagste kostprijs te realiseren, stelt het zuivelbedrijf. Campina Melkunie ziet zich hiertoe gedwongen door de komst van Farm Dairy, een particuliere melkfabrikant in Lelystad. Door onder de prijs te werken zet de nieuwkomer de markt onder druk.

FNV Bondgenoten is niet blij met de ontwikkelingen. De bond wijst op de sluiting vorig jaar van de melkfabriek in Wassenaar (200 werknemers) om de positie van Campina Melkunie te verbeteren. Volgens FNV Bondgenoten moeten nadere afspraken gemaakt worden over de reorganisatie.