Bladeren

Börse on Line

`Als iedereen hetzelfde denkt, zit bijna iedereen er naast'. Deze schijnbaar onzinnige uitspraak, schrijft Börse on Line, onttrekt zich aan de logica van de economie maar blijkt op de beurs steeds opnieuw te kloppen. Hij gaat in ieder geval op voor het verval van de euro, zestien maanden geleden nog unaniem bewierookt als de sterkste munt op aarde. Dat is nu wel anders, maar lamenteren over het gestoorde waarnemingsvermogen van de markten, over speculatiebubbels en -bellen en kuddegedrag helpt niet.

En bovendien, waar maken we ons druk over. Weliswaar jammert iedereen over de dalende waarde van de euro buiten Europa, maar vergeet dat we intussen in een reusachtige thuismarkt wonen van 300 miljoen mensen. Bovendien verloopt de daling op zichzelf heel rustig. En dat wijst er op dat de munt nog verder zal dalen. Een trend die al zo lang aanhoudt, verandert pas als de markt beren op de weg gaat zien.

www.boerse-online

Die Woche

Dat het aura van de euro verbleekt heeft het voordeel dat de Duitse export-economie wordt gestimuleerd. De autoproducenten, de machinebouw en de chemische industrie profiteren van de situatie, stelt Die Woche vast. De florerende export was er de oorzaak van dat het bruto nationaal product in Duitsland dit jaar drie procent zal groeien, na de 1,4 procent in 1999. Het extraatje in de export heeft al tienduizend nieuwe arbeidsplaatsen opgeleverd.

De Duitsers hoeven echt niet terug te verlangen naar de hardheid van de mark, want de mark van de jaren tachtig stond er veel slechter voor dan de huidige euro. De dollar kostte toen meer dan drie mark. De euro is trouwens veel harder dan de markt suggereert, omdat de inflatie met minder dan twee procent lager is dan ooit. Daar komt bij dat de centrale banken, met name de Aziatische, de euro wel degelijk als een harde munt zien, getuige het feit dat een deel van hun reserves uit euro's bestaat. Eind januari hebben de Chinezen aangekondigd dat ze een groot deel van hun dollarreserves zullen ruilen voor euro's.

www.woche.de

Forbes

Ook toen de euro nog niet bestond, verloren de Europese munteenheden al waarde ten opzichte van de dollar. Forbes schrijft dat ze sinds de jaren zeventig 48 procent van hun waarde in dollars hebben verloren. De huidige euro-zwakte is gewoon de voortzetting van een oud patroon. Het blad vergelijkt de positie van de euro met die van de Canadese dollar. Want hoewel Canada enorm profiteert van de naburige Amerikaanse economie is het land eerder een verzorgingsstaat naar Europees model dan een vrije markt-samenleving als de Amerikaanse. Dat is volgens het blad de reden dat de Canadezen hun geld niet in het eigen land investeren, maar dat ze de laatste vier jaar 52 miljard dollar elders hebben belegd. Een verbijsterend groot bedrag op een bevolking van dertig miljoen mensen. In 1999 verliet een bedrag van 138 miljard dollar aan directe investeringen de Euro-zone.

www.forbes.com

BusinessWeek

Volgens BusinessWeek was het bedrag dat Europa verliet veel hoger, te weten 160 miljard dollar. Het blad schrijft dat het grootste deel van dat geld is belegd in Amerika. Maar sinds begin van dit jaar is de geldstroom vice versa. Want de groei in Europa versnelt, terwijl de inflatiedreiging in de VS toeneemt. Dat zou er wel eens toe kunnen leiden dat de centrale bank, de Federal Reserve, de rente scherp verhoogt, zodat de groei eindelijk afneemt.

Het blad meent dat de Europese Centrale Bank zou moeten ingrijpen, bijvoorbeeld door de eigen reserves, die grotendeels uit dollars bestaan, in te ruilen voor euro's. Dat zou aantonen dat de centrale bank in ieder geval wel vertrouwen heeft in de eigen munteenheid. Jim O'Neill van Goldman Sachs vat de situatie samen in een vraag: ,,Waarom zou de rest van de wereld euro's kopen als de centrale bank zijn eigen geld in dollars laat staan?''

www.businessweek.com

The Economist

,,Ik weet dat u gelooft te begrijpen wat u denkt dat ik zeg, maar ik ben er niet zeker van of u zich realiseert dat wat u hoorde niet is wat ik bedoelde.'' Dit staaltje van versluierend taalgebruik staat op naam van Alan Greenspan, topman van de Federal Reserve de Amerikaanse centrale bank. The Economist citeert het om aan te tonen dat de Federal Reserve zeker niet duidelijker is in zijn optreden dan de Europese Centrale Bank. Het blad gelooft ook niet dat de positie van de euro te wijten is aan het optreden van de ECB. De Europese Centrale Bank brengt het er bepaald niet slechter van af dan de Amerikaanse Federal Reserve, meent het blad. Beide banken zullen uiteindelijk worden beoordeeld op hun vermogen de inflatie onder de duim te houden. Blijkens de cijfers doet de ECB het in dat opzicht beter dan de Federal Reserve. In Europa bleef de inflatie de laatste twaalf maanden beperkt tot 2,1 procent, in de VS kwam de inflatie op 3,7 procent.

www.economist.com

    • Herman Frijlink