Weer blanke boer gedood in Zimbabwe

Na twee weken van betrekkelijk rust is in Zimbabwe opnieuw een dode gevallen bij geweld tegen de oppositie. Vanochtend overleed in een ziekenhuis in Harare een blanke boer aan de verwondingen die hij gisteren had opgelopen toen hij op zijn boerderij in de buurt van Beatrice, bijna 60 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, werd aangevallen door een groep bezetters en bewusteloos werd geslagen.

Het overlijden van boer Alan Dunn werd vanochtend bekend gemaakt door de boerenorganisatie Commercial Farmers Union. Sinds zogeheten `oorlogsveteranen' uit de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Britse kolonisator drie maanden geleden begonnen met het bezetten van `blanke' boerderijen, zijn bij het politieke geweld tegen de oppositie in Zimbabwe al ten minste negentien mensen gedood. De meeste slachtoffers, zwarten en drie blanke boeren, waren lid van de oppositionele Beweging voor Democratische Verandering (MDC) – de grootste tegenstander van president Mugabe en diens partij Zanu-PF. President Robert Mugabe steunt de boerderijbezettingen; hij heeft vorige week nog gezegd dat ten minste de helft van al het `blanke' boerenland snel in handen moet komen van landloze zwarten.

Volgens voorzitter David Hasluck van de Commercial Farmers Union was ook de omgebrachte boer Alan Dunn aanhanger van de MDC. Dunn was thuis met zijn vrouw en drie dochters toen hij gisteren naar buiten werd geroepen. Vervolgens werd hij door vijf mannen in elkaar geslagen. Een woordvoerder van de MDC zei dat Dunn werd gedood omdat hij zich bij de oppositie had aangesloten. ,,Dit maakt onderdeel uit van een goedvoorbereide, wijdverspreide campagne van Zanu-PF tegen aanhangers van de MDC, die wordt gesteund door president Mugabe.''