Vitesse op weg naar Europees voetbal

Zonder goed te spelen hield Pierre van Hooijdonk Vitesse gistermiddag in de race voor de derde plaats die recht geeft op een plaats in tot de voorronde van de Champions League. Met zijn specialiteit, de vrije trap, besliste hij de wedstrijd tegen AZ (0-1). De verdreven voorzitter Karel Aalbers, die op de spandoeken van de Arnhemse supporters wekelijks in herinnering wordt gebracht, mag dan volgens velen een gat in zijn hand hebben gehad, deze aankoop heeft zijn geld wel opgebracht.

De 25ste seizoenstreffer van Van Hooijdonk was niet alleen van grote schoonheid, het leverde Vitesse ook vrijwel zeker plaatsing op voor het UEFA-Cuptoernooi. Misschien zit er op de slotdag van de competitie wel meer in. In het Gelredome ontmoet de ploeg dan Fortuna, waarvoor niets meer op het spel staat. ,,Feyenoord zal tegen Twente nog vol aan de bak moeten, dus we maken nog steeds een kans op de derde plek'', zinspeelde trainer Ronald Koeman. ,,Maar eigenlijk is het seizoen voor mij al geslaagd. We hebben Europees voetbal gehaald en daarmee aan een doelstelling beantwoord die past bij een club als Vitesse.''

Dat laatste klonk als een understatement. Na een goed begin zakte Vitesse af naar een zeer middelmatig niveau. AZ domineerde met name in de tweede helft, maar veel kansen leverde dat niet op. In de slotfase moest coach Koeman extra verdedigers inzetten (De Marchi voor Van den Brom en Wisgerhof voor Diarra) om AZ van het lijf te houden.

De Alkmaarse ploeg was, zoals in een groot deel van dit seizoen, zwaar gehandicapt. Perez, Buskermolen, Huiberts en Hernandez ontbraken in het basisteam wegens blessures, Van Galen was geschorst. En ook doelman Moens was niet van de partij. Hij raakte zaterdag geblesseerd aan zijn rug en bleek hij gistermiddag niet fit genoeg om bij AZ onder de lat te staan. Dat was een hard gelag voor Moens, want op de tribune hadden voor hem scouts plaatsgenomen van AS Roma, Hertha BSC en Benfica. Moens, die al anderhalf jaar verkondigt dat hij AZ wil verlaten, miste dit seizoen nog geen wedstrijd. Zijn vervanger was Robert van Westerop die aanvankelijk voor hachelijke taferelen zorgde omdat hij als een dronkeman terugspeelballen het veld in trapte. In de tweede helft ging het beter met de reservekeeper.

Hoewel Moens een legertje scouts onverrichter zake liet terugkeren, houdt AZ-trainer Van der Lem serieus rekening met het vertrek van de doelman. ,,Het zal bij die clubs toch niet afhangen van één wedstrijd? Zelfs wij bekijken een speler tien tot twaalf keer als we hem graag willen hebben. Moens kwam vanochtend als een oude man bij ons binnenstrompelen. Hij had misschien met een injectie kunnen spelen, maar daar ben ik geen voorstander van. Ik heb tegen Oscar gezegd dat hij in deze staat juist een verkeerde indruk zou wekken.''

Voor Moens heeft AZ al een vervanger aangetrokken: Henk Timmer van FC Zwolle. Het zou Van der Lem geenszins verbazen als ook linksback El Hadrioui niet behouden blijft voor AZ. ,,Er zitten momenteel te veel grote buitenlandse clubs achter hem aan'', zei Van der Lem.

AZ verkocht Ricksen reeds aan Glasgow Rangers en met Van den Berg en Hernandez kon geen overeenstemming over een nieuw contract worden bereikt. AZ kwam vorige week wel rond met spits Nelisse, de huurling van Feyenoord die dit seizoen voor Cambuur uitkwam. Van der Lem: ,,Hij heeft dit seizoen een goede ontwikkeling doorgemaakt. Feyenoord wilde hem graag houden, maar hij had geen zin om in De Kuip op de bank te gaan zitten.'' De huidige centrumspits van AZ, de 35-jarige John Bosman, plakt er nog een jaartje aan vast. Hij liet weten de strijd met Nelisse voor een basisplaats met vertrouwen tegemoet te zien.

De afgelopen weken viel verder op dat AZ een contingent talenten uit de eerste divisie contracteerde. Zoals Jannes Wolters (Emmen), Jan Kromkamp (Go Ahead), Jamal Dibi (Telstar), Arno Schaap (Dordrecht '90) en Paul Matthijs (FC Groningen). Daarnaast haalden Alkmaarders enkele spelers weg uit de kweekvijver van Ajax. De meeste versterkingen zijn rond de twintig jaar oud en vooral inzetbaar als middenvelders. AZ heeft nog behoefte aan een stand-in voor Boussatta op de rechterflank en een vervanger voor de blessuregevoelige linksbuiten Huiberts.

Van der Lem maakt zich daarover geen zorgen. ,,Het is niet zo makkelijk voor die posities goede spelers te krijgen. We wilden Cairo van Feyenoord, maar dat lukte niet. Dave van den Bergh (ex-Ajax, nu reserve bij Rayo Vallecano, red.) haalde z'n neus op voor onze aanbieding en kiest nu voor een club in de Spaanse tweede divisie. Dan maar Schaap. Die ken ik nog uit de B-junioren van Ajax. Reuser en Seedorf moesten bij hem de ballen inleveren. Hij kan op rechts spelen. Regilio O'Neil van Ajax is een goede linksbuiten en dan heb ik nog een jongetje ontdekt hier in de buurt bij Limmen. Een zekere Van 't Hof die zowel op links als rechts kan spelen. Of we hiermee volgend seizoen wél Europees voetbal halen? Zoniet, dan moet het nog maar een jaartje later.''

    • Erik Oudshoorn