Verdachte opgepakt in zaak `I love you'

De politie in de Filippijnse hoofdstad Manila heeft vanochtend aan man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij het zogeheten `I Love You-virus', dat sinds vorige week donderdag in de hele wereld computers heeft lam gelegd.

De man werd vanochtend gearresteerd in een flat in de wijk Pandacan. Buren hebben gezegd dat de man samenwoonde met een vrouw die bij een bank werkt. Eerder had de Filippijnse politie meegedeeld de computer te hebben getraceerd waarop het beruchte virus zou zijn ontwikkeld. De computer is van een 23-jarige informatica-studente ,,van goede komaf'', zo zei Nelson Bartolome, hoofd van de fraude en computercriminaliteit- divisie van het Filippijnse Nationale Bureau van Onderzoek. Met de vondst van de computer is nog niet gezegd dat deze vrouw ook daadwerkelijk het virus heeft gemaakt, benadrukte Bartolome. ,,Het kan eigenlijk iedereen zijn.''

Het is de eerste keer dat de Filippijnen te maken hebben met computercriminaliteit. Nu blijkt dat er geen wetten bestaan om deze vorm van criminaliteit aan te pakken. Daardoor is de Filippijnse justitie er niet in geslaagd een rechter te vinden die bereid is toestemming te geven voor een huiszoeking in de woning in een voorstad van de Filippijnse hoofdstad waar de computer staat. Ook is er om die reden nog geen arrestatiebevel uitgevaardigd voor de computerstudente.

,,We hebben hier geen wetten voor'', zei directeur Federico Opinion van het Nationale Bureau van Onderzoek, ,,wij kunnen alleen onderzoek doen om bewijsmateriaal te verzamelen waarmee we een rechter moeten overtuigen.'' Ook ontbreekt het zijn bureau aan kennis en ervaring bij het behandelen van een zaak zoals deze.

De maker van het virus, dat meegezonden werd in e-mail met onderwerp I Love You en volgens experts miljoenen computers heeft beschadigd, is verantwoordelijk voor de grootste schadepost die een computervirus tot nu toe heeft veroorzaakt. Volgens directeur Gene Hodges van McAfee dat anti-virusprogramma's maakt, komt die schade op 22 miljard gulden. Dat is iets minder dan de schade die alle virussen in 1999 samen veroorzaakten.

Het virus, de `Lovebug' of de `Killer from Manila' genaamd wist zelfs door te dringen in de computers van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en het Pentagon. Volgens de FBI, het Amerikaanse Bureau van Onderzoek, was het kinderspel om het electronische spoor terug te volgen naar de Filippijnen. Volgens Bartolome helpen FBI-agenten zijn fraude en computercriminaliteit-afdeling bij het verstrekken van technische kennis over computers.