Te koop

Autoped

Steps voor kinderen en volwassenen, bij Gamma. Klein model ƒ149, groot ƒ249.

De step is terug. Het plotseling weer hippe voertuig is makkelijker te gebruiken dan het skateboard, draagbaarder dan de fiets en nog redelijk snel ook. Zelfs bouwmarktgigant Gamma brengt nu twee modellen op de markt. De kleinste step is geheel verchroomd en geschikt voor kinderen vanaf tien jaar en volwassenen tot zeventig kilogram. De grote step is volgens Gamma bedoeld voor volwassenen met `sportieve aspiraties': een knalgeel frame, een voorwiel van 24 inch en een achterwiel van 18 inch. Deze cross-over van mountainbike en skateboard is sneller dan het kleine model en geschikt voor personen vanaf veertien jaar en met een lichaamsgewicht van maximaal 110 kilogram. Beide steps hebben handremmen en spatborden, een bel en een standaard.

T. Brouwer, secretaris van de Nederlandse Autoped Federatie: ,,Je weet natuurlijk niet hoe lang het frame het houdt, maar voor beginners en mensen met een kleine beurs zijn het prima steps.''

All-in pc

Gateway Astro, `laagdrempelige Windows-pc'. Aanbieding bij Primafoon. Prijs ƒ1.999.

Na het enorme succes van de fraaigekleurde Apple iMac kon het niet uitblijven: een Windows-variant. De Gateway Astro is net als de iMac een all-in computer waar geen grote kast meer aan te pas komt. Makkelijk neer te zetten en met de nodige plug-and-play trucjes ook voor beginners gemakkelijk te gebruiken. De Astro lijkt uiterlijk echter in de verste verte niet op de iMac. Designprijzen zal de Astro niet winnen. Primafoon biedt de computer aan voor een introductieprijs van 1.999 gulden.

De computer bestaat uit een Intel Celeron 400 Mhz processor, een 5,1 gb harde schijf, 64 mb intern geheugen, een 15 inch monitor, een geïntegreerde Intel 3D grafische kaart, een 56k6 modem, een 40speed CDromspeler, een floppydrive, geïntegreerde luidspeakers en USB-toetsenbord met scrollpointmuis en wordt geleverd met Windows98 en MS Works Suite 2000.

Maar is de Gateway Astro een koopje of betaal je eerder voor het all-in aspect van de computer? Een kleine rondgang op internet leert dat een `conventionele' computer voor dezelfde prijs betere kwalificaties oplevert: het huismerk van Dixons, Sky geheten, levert voor 1.899 gulden onder meer een Intel Celeron 500 Mhz processor, 128 mb intern en een 8,4 gb harde schijf. Ook de wat bekendere merken Packard Bell en Compaq leveren voor een paar honderd gulden extra meer op. Een Apple iMac is duurder: de goedkoopste kost zo'n 2.300 gulden.

Kaartmes

Swisscard Quattro, zakmes op bankpasformaat. Adviesprijs ƒ26. Informatie: Homeij Oisterwijk (tel: 013-5238381).

Het Zwitsers zakmes van Victorinox is altijd handig, maar los in de broekzak trekt het gereedschap soms wel de halve broek scheef. Wie wat gedistingeerder wil sleutelen kan de Swisscard Quattro kopen: een zakmes verscholen in een doosje ter grootte van een bankpas dat in de portemonnee past. De Swisscard Quattro is een variant op de al eerder verschenen Swisscard. Het verschil: de Quattro heeft een quattro-schroevendraaier voor grote-, kleine- en kruiskopschroeven. Het schaartje in de eerdere versie is daarmee vervallen. De overige functies van de Quattro: briefopener, hogedruk-balpen, nagelvijl, pincet, tandenstoker, speld en lineaal voor centimeters en inches.

Met acht `tools' is de kaart ook nog redelijk goedkoop in vergelijking met andere Victorinox-producten. De Quattro kost ƒ3,25 per tool. De Swisschamp, de `Excalibur' uit de collectie met 33 functies, komt op ongeveer ƒ3,85 per tool.

    • Tijn Kramer