Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de toetsingscommissie euthanasie en nieuwe cijfers over het aantal meldingen bij deze toetsingscommissie door artsen. Verder een gesprek met de Pakistaanse generaal Pervez Musharraf over het nucleaire arsenaal en de economische problemen in het land. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Over de zoektocht van Marijke Bakker naar haar Canadese vader en de moeizame vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten. Tevens wordt de rol van de Israelische premier Ehud Barak belicht. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Gesprek met zangeres en oud-rechter Corrie Brokken over haar autobiografie en een reportage over verkoop van softdrugs in ons land. Ned.3, 22.35-23.11u.

DOCUMENTAIRES

Marine in actie. Vijfde deel in een serie over de activiteiten van de koninklijke marine belicht de NAVO-oefeningen in luchtverdediging en onderzeebootbestrijding. TV2, 19.25-19.57u.

Urbania. Portretten van de Amsterdamse poppenspeler Wim Kerkhoven die zich tot de racesport heeft bekeerd, de sprinter Troy Douglas die wellicht niet naar de Olympische Spelen mag en de half arbeidsongeschikte Ramon Burnet die zijn dochter alleen opvoedt. Ned.3, 19.58-20.28u.

If we had no moon. Hoe zag de aarde er vóór de komst van de maan uit en wat zou het gevolg zijn als de maan zou verdwijnen? Discovery, 20.00-21.00u.

Hard cash. Financieel consumentenmagazine met vanavond o.a. een onderzoek naar hoe verkopers van elektronica, meubels en auto's profiteren van de financiële overeenkomsten die ze sluiten met hun klanten. Afl.: Would you credit it? BBC1, 20.30-21.00u.

NPS.Doc: De Silbertannemoorden. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.57-22.00u.

Alien empire. Natuurfilm over het insectenrijk waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste computertechnologie met aandacht voor kevers en vlinders, van het regenwoud tot in onze eigen huizen. Afl.: Hardware. BBC2, 21.0021.30u.

Document: Drie van groep 8. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.56-23.41u.

Escape! Crash. In dit tweede deel van een serie over de invloed die grote rampen hebben gehad op het voorkomen van ongelukken gaat het vanavond over verkeersongelukken. Er wordt een beeld geschets van de ontwikkeling van de auto in de afgelopen decennia. NGC, 23.00-24.00u.

Provos. Serie over de opkomst van de IRA en Sinn Fein sinds 1969. BBC2, 0.20-1.30u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met de comédienne en schrijfster Meera Syal. Zij is bekend van de Britse televisieserie Goodness Gracious Me. BBC World, 20.30-21.00u.

Na de diagnose. Gespreksprogramma van de Evangelische Omroep over medische onderwerpen met vanavond ongewild kinderloze stellen die voor de keuze kwamen te staan IVF of niet. TV2, 21.30-22.20u.

AMUSEMENT

Breekijzer. Nieuwe serie afleveringen waarin Pieter Storms opkomt voor het individu dat zich onrechtvaardig behandeld voelt. De onderwerpen gaan vanavond over de dagwaarde van een Yorkshire terriër, de creditcardorganisatie Eurocard en Bovag-dealers. SBS6, 20.30-21.00u.

Gremdaat wijst de weg. In deze aflevering praat Paul Haenen in zijn rol van dominee Gremdaat met ex-prostituée Mien Sligte over wat vies is. Net5, 22.15-22.55u.

FILM

Painted Hero (Terry Benedict, 1995, VS). Countryzanger Dwight Yoakam heeft een identiteitscrisis als rodeoheld. Hij zoekt na jaren zijn vrouw en kind weer op. RTL5, 20.30-22.30u., met reclame.

Sekten (Susanne Bier, 1997, Den.). Psychiater blijkt er een duistere sekte op na te houden, en verzamelt zijn volgelingen op een moeilijk toegankelijk eiland. Maar dat weerhoudt de hoofdpersoon er niet van om op een reddingsmissie voor haar vriendin uit te gaan. ZDF, 22.15-23.40u., nagesynchroniseerd.

. Clair de femme (Constantin Costa-Gavras, 1979, Frankrijk/Italië/West-Duitsland). Atypische, op literaire leest geschoeide Costa-Gavrasfilm, naar roman van Romain Gary, over nachtelijke zwerftocht van Yves Montand, wiens ongeneeslijke vrouw in alle rust zelfmoord wil plegen. Hij vindt troost bij Romy Schneider, die zo haar eigen problemen heeft. Met o.a. Yves Montand, Romolo Valli en Roberto Benigni. TV5, 22.15-24.00u. en morgen, 14.15-16.00u.

. Dead Again (Kenneth Branagh, 1991, VS). Spannende, maar ongeloofwaardige neo film noir van Shakespeare-verfilmer Kenneth Branagh. Zijn toenmalige echtgenote Emma Thompson vertolkt een vrouw met geheugenverlies die door privédetective Branagh en met behulp van louche hypnotiseur Derek Jacobi een mysterieus verleden ontrafelt ziet. BBC1, 0.00-1.45u.

. Julius Caesar (Joseph L. Mankiewicz, 1953, VS). Onvervalste `peplum' (spektakelfilm die zich in de klassieke oudheid afspeelt), door sommigen als een van de beste spektakelfilms ooit gemaakt beschouwd en daarbovenop ook nog eens als de beste Shakespeare-adaptatie. Mankiewicz draaide de film in de decors van Quo Vadis, waardoor de film in tegenstelling tot veel vergelijkbare films binnen z'n budget bleef en toch een grootste uitstraling had. Die werd natuurlijk nog versterkt door een heldhaftige Marlon Barndo als Marcus Antonius, die het opneemt tegen corrupte senatoren (James Mason en John Gielgud), die de dood van de Romeinse keizer beramen. ARD, 0.50-2.45u., zw, nagesynchroniseerd.

The More Things Change (Robyn Nevin, 1986, Australië). Komisch bedoelde film over gezin dat de drukte van de stad ontvlucht, maar moet ontdekken dat het op het platteland ook niet altijd even rustig is. Film voegt alleen wat Australische couleur locale toe aan dit verder uitgekauwde thema. BBC1, 1.45-3.20u.