Probleem: slikken zonder testen

De meeste xtc-gebruikers laten hun pillen niet testen uit gemakzucht en onderling vertrouwen. `Het is goed spul, ik neem ze zelf ook.'

De dealer steekt zijn hand in zijn onderbroek en haalt een zakje pillen tevoorschijn. ,,Vijftien gulden, twee voor een geeltje.'' Hij kijkt om zich heen. Niet schichtig, wel oplettend. We staan midden op de dansvloer van discotheek De Waakzaamheid in Koog aan de Zaan. DJ Jean draait stampende club-house.

Is het goed spul, geen rotzooi? ,,Gegarandeerd, man. Perfect.'' Is het getest? ,,Het is echt oké. Hiermee heb je zeker een goeie avond. Ik heb er zelf twee genomen. Echt perfect man.'' Zijn pupillen zijn groot, hij beweegt continu, drinkt appelsap en kijkt reuze vriendelijk.

Hij moet oppassen voor de bewaking, want De Waakzaamheid wil geen dealers in huis. Toch verkoopt hij op een avond ongeveer veertig xtc-pillen, zegt hij. ,,Dan ga ik met een rug naar huis.'' Zijn klanten vertrouwen hem, omdat hij ,,altijd goeie pillen'' heeft. Ze slikken zonder te testen? ,,Ja, dat gaat allemaal klakkeloos naar binnen.''

Vorig weekend overleden op een housefeest in Amsterdam een 18-jarige jongen en een 20-jarig meisje, nadat zij xtc hadden geslikt. Uitdroging leek de doodsoorzaak - te warm, te lang dansen, te weinig drinken - maar sectie wees uit dat dat niet zo was. Of er giftige bestanddelen in hun pillen zaten, is nog niet bekend.

,,Om een uur of vier werd die jongen draaierig, toen hebben we hem naar de EHBO gebracht. Daar bezweek hij'', vertelt Maarten. Hij komt veel op houseparty's als organisator van lasershows. We staan boven de dansvloer van De Waakzaamheid, een week later. ,,Ik denk dat het fout ging door een combinatie van een lange koninginnenacht, dan de hele dag lopen, weer feesten en dansen, misschien drank en te veel pillen. Dan ga je te ver.''

Hij slikt heel regelmatig xtc, zegt Maarten. Een stevige jongen met een kale kop en een zonnebril bovenop z'n hoofd. ,,Ik regel het alleen niet op de avond zelf.'' Grijnzend: ,,Een vriendin, daar de zus van, die haar vriend, die maakt ze. Dat is betrouwbaar, die dingen worden getest bij August de Loor.''

Het consultatiebureau van August de Loor is een van de tien plekken in Nederland waar xtc-pillen kunnen worden getest. Het idee is dat gebruikers verantwoord kunnen slikken en de overheid tegelijk toezicht houdt op de markt.

Probleem: de meeste xtc-gebruikers laten hun pillen niet testen. ,,Volgens mij slikt negentig procent zonder te testen'', zegt Maarten. ,,Uit gemakzucht.'' Een xtc-pil regelen betekent vertrouwen op dealers of vrienden met een voorraadje. Als zij zeggen dat het goed is, dan zal het wel zo zijn.

,,Die vriend van mij slikt ze zelf ook'', zegt de een. ,,Ik weet gewoon dat het goed zit, ik heb nooit rotspul van hem gekregen'', zegt de ander. ,,Het slechtste dat je kan gebeuren is dat je een pil hebt waar niks in zit. Of misschien speed in plaats van xtc'', zegt een derde.

De mogelijkheid om tijdens een feest xtc-pillen te laten testen bestaat niet meer. Stom, volgens verschillende gebruikers, het zou de drempel verlagen. ,,Ze zouden twee dingen moeten verplichten'', zegt Mirelle. Ze heeft twee staartjes en kijkt erg blij. ,,Ten eerste: gratis water.'' Als je in De Waakzaamheid een glaasje water vraagt, krijg je voor vier gulden een Spa blauw. ,,En ten tweede: de organisatoren van feesten moeten verplicht worden een hoek in te richten waar je je pillen kan laten testen.''

Mirelle test zelf haar pillen, met een doe-het-zelf kit van de smartshop. Maar zo'n test herkent alleen MDMA of speed en vertelt niet of er misschien allerlei rotzooi in zit. ,,Als ik het niet vertrouw geef ik het aan een vriend, die is laborant. Neee, geen pillendraaier. Hij is chemicus.'' Ze gebruikt al een paar jaar xtc, als ze uitgaat. `Foute' pillen heeft ze nooit gehad. ,,Wel speed, maar dat is nu weer uit.''

De officiele testlaboratoria zijn al een tijd geen echt gevaarlijke bestanddelen tegengekomen. De kwaliteit is ,,redelijk''. In zeventig procent van de geteste pillen zit het werkzame MDMA, al verschilt de dosering nogal en is het gemiddelde flink gedaald. Misschien is dat de reden dat veel gebruikers het allang niet meer bij één pil houden.

,,Ik begin meestal met anderhalf'', zegt een zweterige jongen op de dansvloer. ,,Na een paar uur neem ik er nog een, en later meestal nog wel een.'' Hij maalt met zijn kaken, net als een paar anderen. In de chill-out room zit een jongen, type tall, dark and handsome. Vroeger kocht hij elke drie maanden honderd pillen, elk weekend gingen er 10 of 15 doorheen, zegt hij. Hij trilt de hele tijd met zijn benen. ,,Maar er zit nu nauwelijks nog MDMA in. Nee joh, ik snuif lekker. Met coke kan je oud worden. Meer Desi Bouterse naar Nederland!''

Coke wint terrein, zeggen verschillende betrokkenen. En partygangers die geen coke gebruiken, hebben de neiging meer pillen te slikken. ,,Veel mensen nemen drie of vier pillen, dat is over de limit'', zegt Mirelle. ,,Dan zeggen ze: `Ik voel niks meer, ik voel niks meer' en gooien ze er meer bij. Maar 't helpt niks. Xtc is hardstikke leuk, maar je moet het wel doseren.''

Het is vijf uur 's ochtends en de dansvloer van De Waakzaamheid is stampvol. De sfeer is goed, zevenhonderd mensen zijn nog binnen. ,,Als er om zeven uur honderdvijftig over zijn, gaan we door met een afterparty'', zegt de portier. ,,Dat duurt dan tot een uurtje of elf.''

    • Yasha Lange