Poetin president met groots ceremonieel

Vladimir Poetin (47) is gisteren in de gouden paleiszaal van het Kremlin ingezworen als de nieuwe president van Rusland. Tijdens een pompeuze ceremonie legde hij de eed af op de grondwet. Daarna nam hij een militaire parade af voor het Kremlin.

Tien minuten na zijn inauguratie maakte Poetin bekend dat vice-premier Michael Kasjanov (42) zijn keus is als premier. Kasjanov staat bekend als gematigd hervormer en is een expert op het gebied van de staatsschuld. De Doema moet zijn benoeming goedkeuren.

De ceremonie van gisteren was soberder dan die van zijn voorganger Boris Jeltsin in 1996. Er waren slechts duizend genodigden, vorige keer vijfduizend. Een erewacht bracht de Russische en presidentiële vlag in ganzenpas de paleiszaal binnen, waar eens de tsarentroon stond. Andere erewachten droegen de Russische grondwet en medailles die de presidentiële macht symboliseren. De camera volgde Poetin, die in een stoet limousines in het Kremlin arriveerde. Hij besteeg lange trappen met om de paar meter een erewacht in 19e eeuws uniform, en schreed door hallen met rode lopers, omzoomd door applaudiserende gasten. Poetin en zijn voorganger Boris Jeltsin betraden via twee enorme vergulde deuren de paleiszaal.

Het contrast tussen de komende en gaande president was opvallend. In zijn toespraak beklemtoonde Poetin eenheid, democratie en continuïteit. ,,Misschien zal ik niet kunnen vermijden dat ik fouten maak. Maar wat ik beloof, wat ik werkelijk kan beloven, is dat ik open en eerlijk te werk zal gaan.'' Belangrijker dan de woorden was de presentatie. Die was kortaf en gedecideerd. Zijn voorganger Boris Jeltsin (69), die vorig jaar op oudejaarsdag onverwachts aftrad, prees zichzelf in een toespraak om zijn rol in het ontmantelen van het communisme en het introduceren van democratie en markthervormingen. Hij keek glazig en kwam moeilijk uit zijn woorden.

De volslagen onbekende Vladimir Poetin werd in augustus vorig jaar door Jeltsin tot premier benoemd. Hij had carrière gemaakt binnen de KGB, en als medewerker van de hervormingsgezinde burgemeester Sobtsjak van St.Petersburg. Poetin vergaarde grote populariteit door de wijze waarop hij oorlog voerde in Tsjetsjenië. Hij werd in maart met 53 procent van de stemmen tot president gekozen.