Parlement Iran vast in handen van hervormers

In het nieuwe Iraanse parlement hebben hervormers definitief een aanzienlijke meerderheid. Ook in de tweede en beslissende ronde van de verkiezingen, die vrijdag werd gehouden, hebben zij, ondanks een fel conservatief tegenoffensief, veruit de meeste zetels gewonnen.

Het parlement zal in principe – mits de door conservatieven gedomineerde Raad van Hoeders van de Grondwet de verkiezingsresultaten bevestigt – op 27 mei voor het eerst in zijn nieuwe samenstelling bijeenkomen. Het huidige parlement wordt gedomineerd door conservatieven.

Volgens Behzad Nabavi, woordvoerder van het hervormingsgezinde Islamitisch Iran Participatiefront (IIPF) dat het beleid van president Mohammad Khatami steunt, zijn 51 van de 66 zetels die vrijdag op het spel stonden door hervormers veroverd. Conservatieven kregen 10 zetels, en onafhankelijke kandidaten vijf. Het IIPF zelf, de grootste factie binnen de overkoepelende Beweging van Twee Khordad (23 mei, naar de datum in 1997 waarop Khatami als president werd gekozen) kreeg 43 van de 51 door hervormers gewonnen zetels. Nabavi zei dat in het nieuwe parlement in totaal 172 hervormers van Twee Khordad zullen zitten. Het nieuwe parlement telt 290 zetels.

Een tweede verkiezingsronde werd gehouden in districten waar de winnende kandidaat in de eerste ronde van 18 februari niet de kiesdrempel van 25 procent had gehaald. In de tweede ronde deden slechts de twee beste kandidaten mee. Veel hervormers waren vooraf bang dat de kiezers onder invloed van het recente tegenoffensief van conservatieven, die zestien liberale kranten verboden en verscheidene pro-democratische activisten gevangen zetten, thuis zouden blijven, en zo de tegenpartij in de kaart zouden spelen.

De Raad van Hoeders van de Grondwet heeft intussen nog steeds niet alle resultaten van de eerste verkiezingsronde beoordeeld. Met name de uitslag in het district Teheran, waar 29 van de 30 zetels door hervormers werden veroverd, blijkt nog een struikelblok. De Raad, die al twaalf overwinningen van hervormers heeft geannuleerd en twee van de betrokken zetels aan conservatieven heeft toebedeeld, liet gisteren weten in Teheran fraude te hebben ontdekt. ,,Hoe meer stemmen we tellen in Teheran, hoe meer discrepanties we vinden'', aldus een verklaring van de Raad. Maar vanochtend zei een lid van de Raad toch niet te verwachten dat de resultaten van 18 februari in Teheran worden geannuleerd. Woensdag zou de Raad met een nadere verklaring komen.

Verscheidene vertrekkende conservatieve parlementariërs noemden de verkiezingsuitslag tegenover de krant Bayan – een van de weinige overgebleven hervorminsgezinde kranten – een ,,schande''. Zij drukten vrees uit dat het nieuwe parlement door conservatieven gedomineerde organen als de Raad van Hoeders zal ontmantelen.