Onbetrouwbaar

Met de staart tussen de benen heeft Guus Hiddink Spanje verlaten. Drie maanden geleden kwam de coach, die met PSV in 1988 de Europa Cup won en met Real Madrid in 1998 de wereldbeker, naar Sevilla om Real Betis uit de degradatiezone te trekken. De redder in nood werd met gejuich begroet en boekte snel succes: een 2-1 zege op Barcelona. Het verleidde de meestal zo nuchtere Achterhoeker tot de opmerking dat de weg omhoog was ingeslagen en zijn team misschien nog wel op een UEFA-Cupticket beslag zou leggen. Maar helaas maakte één zwaluw nog geen zomer. Van de dertien wedstrijden onder zijn leiding won Hiddink slechts die tegen Barcelona. Met als gevolg dat aan degradatie uit de hoogste voetbalafdeling nauwelijks meer te ontkomen viel.

Drie ronden voor het einde van de competitie kreeg de oud-bondscoach van Oranje onverwacht zijn ontslag. Faruk Hadzibegic, oud-bondscoach van Bosnië, volgde hem op. Deze man heeft de loodzware taak in de slotfase van het seizoen een achterstand van drie punten op Real Oviedo goed te maken. Met hem op de bank lukte het Real Betis gisteren zowaar de uitwedstrijd tegen Valladolid met 3-0 te winnen waardoor de club van Finidi George en Denilson eindelijk weer een beetje zelfvertrouwen opdeed.

Hiddink heeft het in Spanje verbruid. Men neemt het hem vooral kwalijk dat hij zich niet uitsluitend op zijn delicate karwei in Sevilla heeft geconcentreerd. Kort nadat hij aan de slag ging werd zijn naam al in verband gebracht met de Schotse club Celtic. Dit gaf Real Betis zelfs een reden een klacht in te dienen bij de UEFA. De club bereikte er niets mee, voelde zich miskend en greep daarom waarschijnlijk de zoveelste nederlaag (4-0 tegen Real Mallorca) aan om de `onbetrouwbare' Nederlander het gat van de deur te wijzen.

Louis van Gaal heeft in Spanje nog wel wat krediet, maar nu de kans groot is dat hij dit seizoen met Barcelona geen enkele prijs pakt, blijft hem weinig anders over dan in zijn beste Spaans proberen uit te leggen dat Sint Jordi, de patroonheilige van Catalonië, het dit seizoen laat afweten. De club die door de Engelse bookmakers als dé favoriet werd beschouwd voor het winnen van de Champions League, kreeg in de eerste halve finalewedstrijd tegen Valencia een 4-1 nederlaag aan de broek en verloor zaterdag al voor de twaalfde keer een competitieduel, thuis nog wel. De landskampioen lijkt er volledig doorheen te zitten.

De Madrileense krant El Pais weet wat eraan mankeert. `Barcelona moet weer op de divan', schreef de krant na het fiasco in Valencia. En: `Het is een team zonder karakter'. Van Gaal wordt onder de neus gewreven dat hij zijn Nederlands/Spaanse formatie als een kip zonder kop heeft laten spelen door het aartsgevaarlijke Valencia een zee van ruimte te geven. De arrogante speelstijl vroeg erom te worden afgestraft door het team van de Argentijnse coach Hector Cuper. Dankzij de vier snelle en gedreven Spanjaarden op het middenveld – Mendieta, Gerard, Farinos en Angulo – en de Argentijn Claudio Lopez, een genadeloze scherpschutter.

`Barcelona kan zichzelf niet verloochenen met z'n allen achter de bal te gaan spelen', roept Van Gaal uit. Zijn gebrek aan realiteitszin komt hem duur te staan wanneer de finale gemist wordt en de drie punten achterstand op de koploper van de Spaanse competitie, het eveneens kwakkelende Deportivo La Coruña, in stand blijft. De enige troost is dan misschien dat erfvijand Real Madrid evenmin in de prijzen valt.

Daar kan Bayern München voor zorgen door de in Madrid opgelopen 2-0 nederlaag weg te poetsen. De Duitsers hopen op een wereldpartij van hun spelmaker Effenberg die vorige week wegens een blessure ontbrak. Maar het is nauwelijks voorstelbaar dat het Real van Redondo en Roberto Carlos zich alsnog in de tang laat nemen door het technisch nogal onbeholpen Bayern, waarvoor zelfs PSV in de eerste groepswedstrijden niets hoefde onder te doen. En toen was Matthäus nog van de partij. De organisatie van de Duitse verdediging liet met hem minder te wensen over dan nu met Jeremies als centrale man.

    • Ben de Graaf