NIKOLAJ ZNAIDER

Het is alweer drie jaar geleden dat de violist Nikolaj Znaider (1975), geboren in Denemarken in een Pools-joods gezin, de Eerste Prijs van het Koningin Elisabeth Concours in Brussel won. Geprezen werden zijn sublieme virtuositeit en zijn even intense als persoonlijke interpretaties, die doen denken aan de door Heifetz geregeerde hoogtijdagen van het `ouderwetse' vioolspel. Zomer 1997 debuteerde Znaider in het Amsterdamse Concertgebouw met Bruchs Vioolconcert. Uit de briljante solo-inzet bleek onmiddellijk dat Znaider een uiterst begenadigd instrumentalist is, met een uitzonderlijk expressieve toon, een verfijnde muzikaliteit en een onstuimige persoonlijkheid, de Deense James Dean op de viool.

Nu is het recital waarmee Znaider op 3 juni 1997 in Brussel overwon live op cd uitgebracht, in combinatie met zijn uitvoering van Sibelius' Vioolconcert in de finale. Znaiders vurige interpretaties van Ysaye's Tweede solosonate, Wieniawski's Polonaise brillante nr. 1, de Vioolsonate van Debussy en het Poème van Chausson, doen niet onder voor de beste opnames van de legendarische vioolvirtuoos Michael Rabin, en Znaiders hyper-sensitieve, lyrische en bij vlagen woeste Sibelius is ónweerstaanbaar.

Nikolaj Znaider live: Nikolaj Znaider (viool), Sophie Rachlin (piano), Koninklijk Philharmonisch Orkest van Vlaanderen o.l.v. Marc Soustrot.

Werken van Wieniawski, Chausson, Ysae, Debussy en Sibelius.

Cyprès CYP9608

    • Wenneke Savenije