NAC keert na een jaar terug in de eredivisie

Na een afwezigheid van een jaar keert NAC weer terug in de eredivisie. De Bredase ploeg versloeg zaterdagavond subtopper RBC met 2-0 en eiste met die zege het kampioenschap van de eerste divisie op.

NAC promoveerde eerder al driemaal vanuit de eerste divisie naar de eredivisie, maar werd nog nooit kampioen. De club maakte verder bekend dat Henk ten Cate met ingang van komend seizoen trainer van NAC wordt. Ten Cate, oud-trainer van onder andere Sparta en Vitesse en nu nog in dienst van het Hongaarse MTK Boedapest, tekende een contract voor twee jaar en volgt Kees Zwamborn op. Zwamborn wordt niet meer gepruimd door de spelers en vertrekt naar Ajax om hoofd opleidingen te worden.

Bijna heel Breda haalde zaterdag opgelucht adem. De degradatie van vorig seizoen was hard aangekomen bij de supporters. Ondanks een eredivisiewaardig budget, een eredivisiewaardig stadion en een eredivisiewaardig publiek eindigde NAC toen als laatste en kon het zich na zes jaar weer opmaken voor de eerste divisie.

De opdracht voor dit seizoen was duidelijk: een onmiddellijke terugkeer naar de eredivisie. Na een moeizaam begin van de competitie herstelde NAC zich, waarna de ploeg in de tweede competitiehelft (slechts twee nederlagen) beter ging draaien. Toch maskeert het kampioenschap het vaak moeizame spel van de ploeg. NAC had veel moeite met het krachtenverslindende voetbal in de eerste divisie, en verspeelde aanvankelijk vooral in de uitwedstrijden veel punten.

Na de komst van verdediger Rob Penders die tussentijds werd overgenomen van RBC, was NAC meer in balans en kreeg het minder doelpunten tegen. De grootste kracht van NAC was dit seizoen het scorend vermogen. De club beschikt over goede spitsen: de Georgiër Arveladze (20 doelpunten), de Zuid-Afrikaan Salmon (15), de Amerikaan Stewart (8) en de Nederlander Simons (8) zullen ook in de eredivisie hun doelpunten meepikken. Archil Arveladze, een tweelingbroer van de Ajacied Shota, vertrekt naar het Duitse tweedeklasser FC Köln. Verder is RKC Waalwijk in de markt voor aanvoerder en spelverdeler Alfred Schreuder.

Voor assistent-trainer Lokhoff was het toch al een speciale dag. De geboren en getogen Bredanaar is al vanaf zijn negende lid van NAC. De club waar hij, afgezien van een aantal seizoenen bij PSV, Feyenoord en Olympique Nîmes jarenlang een steunpilaar was op het middenveld. De oud-international is sinds vier jaar assistent-trainer in Breda.

Volgens Lokhoff kan NAC weer uitgroeien tot de stuntploeg die het in het midden van de jaren negentig was. Toen voetbalden bij NAC spelers als Pierre van Hooijdonk, Graeme Arnold en Lokhoff zelf. Europees voetbal werd net niet gehaald, maar het `avondje NAC' betekende destijds spektakel op eredivisieniveau. Lokhoff: ,,We beschikken over veel goede en jonge spelers. Dennis van de Ree, Frank Broers en de Brazilianen Sergio en Cristiano kunnen nog jaren mee. Desondanks zullen we nog een spaar spelers moeten kopen, anders krijgen we het weer moeilijk in de eredivisie.''

Toch ging ook dit seizoen niet geruisloos voorbij voor NAC. Supporters verwondden doelman Van der Werff van Dordrecht'90 met een vuurwerkbom, de Brazilianen Sergio en Cristiano kregen pas na lang getouwtrek een werkvergunning en trainer Kees Zwamborn zou eerst zijn contract verlengen maar kreeg vervolgens te horen dat hij moest vertrekken. ,,Dat gedoe met Zwamborn had tactischer gekund'', vond ook Lokhoff.

Genoeg werk aan de winkel dus voor algemeen directeur Roelant Oltmans. De oud-bondscoach van de hockeymannen werkt sinds zestien maanden in Breda en maakte dus de degradatie én de promotie mee. Onlangs presenteerde NAC het beleidsplan 2000-2004, waarin gerept wordt over een stabiele plek in de middenmoot van de eredivisie met af en toe plaatsing voor Europees voetbal.

Oltmans: ,,Daarom gaat de begroting omhoog van 15 naar 20 miljoen gulden. Verder presenteren we binnenkort al enkele nieuwe aankopen. NAC is een gezonde club: aan het einde van het seizoen zijn we schuldenvrij. Vorig jaar hebben we met zijn allen niet het onderste uit de kan gehaald om de club in de eredivisie te houden. Dat moet volgend seizoen anders.''

NAC had tegen RBC zeven spelers met eredivisie-ervaring in het basiselftal, De thuisploeg dankte de zege op RBC aan twee effectief genomen hoekschoppen. De eerste, van Stewart, werd ingekopt door Van As. De tweede, van Gudelj, werd verzilverd door Salmon.

Het mooiste moment in het uitverkochte stadion (16.400 toeschouwers) vond vijf minuten voor tijd plaats. Met veel gevoel voor timing liep de vertrekkende trainer Zwamborn naar de fanatieke B-side toe. Hij keerde zijn rug naar de aanhangers, waardoor de tekst `B-side, bedankt' op zijn NAC-shirt te lezen was. De coach werd luidkeels toegezongen door de aanhang, die verbolgen is over zijn vertrek. Lokhoff was niet onder de indruk van de steunbetuigingen voor Zwamborn. ,,Over een paar weken is iedereen hem weer vergeten.''

    • Marcel Abrahams