Massaal gevecht in Zeist

Ongeveer 250 jongeren zijn in de nacht van zaterdag op zondag in Zeist op de vuist gegaan met de politie. Bij charges van de politie raakten drie jongeren gewond. De politie verrichtte twaalf arrestaties. Een woordvoerder spreekt van ,,ernstige ongeregeldheden.''

Aanleiding voor de vechtpartij was de arrestatie van een 17-jarige Zeistenaar. De jongen en zijn vrienden waren door de portier van een disco geweigerd, waarop ze naar een volgende horecagelegenheid gingen. Toen de portier hen achterna liep om zijn collega's voor hen te waarschuwen, sloeg de 17-jarige hem met een bierblikje in de nek. Een tweede jongen bedreigde de portier daarna met een mes.

De politie wilde het tweetal arresteren, maar omstanders poogden hen te ontzetten. Een 24-jarige Zeistenaar trapte deuken in een politieauto en werd opgepakt. De bedreigde politie riep assistentie in van omringende districten. Met dertig man en drie politiehonden werden de verzamelde jongeren uit elkaar gejaagd. Daarbij liepen de jongeren klappen op; drie van hen werden door politiehonden gebeten. Een agent raakte lichtgewond door een gegooide steen.

Om kwart voor vier in de ochtend hielden zich nog verschillende groepjes jongeren in het centrum van Zeist op. Ze gooiden ruiten van het gemeentehuis in en veertig jongeren trokken op naar het politiebureau. De politie voerde op het voorterrein van het bureau charges uit en verrichtte nieuwe arrestaties. Alle twaalf arrestanten zijn afkomstig uit Zeist, ze zijn van het mannelijke geslacht en tussen de 16 en 24 jaar. Drie van hen zitten nog vast.

Burgemeester R. Boekhoven van Zeist laat in een verklaring weten ,,te betreuren'' dat ,,een op zich vaker voorkomend incident'' rond het toelaten bij een disco, is uitgemond in een ,,massale vechtpartij''.

De gemeente is bezig met een convenant met horeca-exploitanten om het geweld tegen te gaan. Zo wordt er gedacht aan het installeren van surveillancecamera's.