Kop maashagedis naar museum

De schedel van de Mosasaurus Hoffmanni uit de Krijttijd, die eind 1998 in de mergellagen van de Sint Pietersberg werd ontdekt, wordt vandaag vanuit de mergelgroeve overgebracht naar het Natuurhistorisch Museum in Maastricht. De kop bevindt zich in een blok gesteente dat ongeveer zeven ton weegt.

Een hijskraan zou de schedel door de smalle straatjes van de binnenstad naar het museum vervoeren. Daar zou om 12 uur vanmiddag het enorme blok, dat te groot is voor de deuren, over het dak heen getakeld worden naar de binnenplaats. Het museum heeft na overleg met deskundigen besloten de schedel te transporteren met het omringende gesteente, dat bestaat uit zachte mergel met hard vuursteen. Bij de opgraving in 1998 brak het schouderbot van de mosasaurus door deze verraderlijke combinatie, vertelt paleontoloog John Jagt van het Natuurhistorisch Museum. ,,We zijn nu heel voorzichtig om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt.''

De schedel, met kaken van ongeveer 1,20 meter, zal op de binnenplaats verder geprepareerd en geconserveerd worden. Vervolgens wordt er een glazen `stulp' overheen gebouwd, waarin naar verwachting vanaf december de reconstructie van het reptiel te zien zal zijn. Het paleontologenteam `mosalab 2000' werkt al aan de preparatie van eerder geborgen onderdelen. De Maashagedis, die 65 tot 70 miljoen jaar geleden leefde, was een van de grootste en bloeddorstigste reptielen in zijn tijd.

Van het in 1998 gevonden exemplaar is dertig à veertig procent teruggevonden. Dat is minder dan werd gehoopt in 1998, toen de paleontologen dachten met het gevaarte van zo'n 15 meter lang niet alleen het grootste, maar ook het eerste complete skelet van een Mosasaurus te hebben ontdekt.

De behandeling is te volgen via www.nhmmaastricht.nl.