Jaspers verliest van leerling

De Spaanse driebander Daniel Sanchez heeft gisteren in Madrid de Europese biljarttitel veroverd. De voormalige wereldkampioen versloeg in de finale titelverdediger Semih Sayginer in vijf sets. De Turk had de eerste twee sets verloren, maar de Spanjaard kwam met een paar hoge series terug in de wedstrijd.

De 25-jarige Sanchez is een voormalige leerling van de Nederlander Dick Jaspers. De Brabantse leermeester werd in de kwartfinales uitgeschakeld door Sanchez. Twee jaar geleden behaalde Sanchez ook de Europese titel, maar dat toernooi was door de afwezigheid van de profs gedevalueerd. Sinds de samenvoeging van amateurs en beroepsspelers behoort Sanchez tot de wereldtop. Jaspers kan het weten.

Is het een teleurstellende prestatie om te verliezen van een oud-leerling?

,,Jaspers: Het is altijd vervelend om te verliezen. Sanchez riep geen speciale gevoelens bij mij op, een tegenstander blijft een tegenstander. Ik had stiekem gehoopt op een finaleplaats. Dan is het vervelend als je al in de kwartfinale uit het toernooi vliegt.''

Waar was de nederlaag aan te wijten?

,,Ik presteerde niet naar behoren, ik speelde niet goed. Daar heeft Sanchez optimaal van geprofiterd. Als ik mijn normale niveau had gehaald, had ik gewonnen.''

Wanneer heb je Sanchez getraind?

,,In 1992 kreeg ik een uitnodiging van de Spaanse biljartbond om een van hun grootste talenten in Mallorca te gaan trainen. Het bleek om Sanchez te gaan, hij was toen 17 jaar oud. Ik zag al snel dat hij over veel kwaliteiten beschikte, al moest hij technisch en tactisch behoorlijk bijgeschoold worden. Toen al was te zien dat hij een grote ging worden. Nu is hij dé biljartvedette van Spanje.''

Heb je na de verloren wedstrijd nog met hem gesproken?

,,Heel kort. Je analyseert de partij met elkaar en neemt dan weer vlug afscheid. Ik heb hem gefeliciteerd met de overwinning. Ach, in het biljartwereldje kent iedereen elkaar. Binnenkort zal ik Sanchez wel weer tegenkomen.''