Internationaal

LONDEN

In navolging van het hogere slot van de Amerikaanse indices opende de effectenbeurs in Londen vanmorgen in de plus. Maar het goede begin van de week sloeg al snel om in pessimisme. ,,De Britse markt heeft te lijden van de hoge koers van het pond ten opzichte van de euro. De Britse markt is relatief duur en daardoor zien we de opbrengsten teruglopen'', aldus een handelaar. Vooral de telecomaandelen moesten flinke koersverliezen incasseren, met Vodafone als belangrijkste slachtoffer. Het verhandelde volume in Londen bleef laag in afwachting van het rente-overleg van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, dat op 16 mei zal plaatsvinden. Rond de middag stond de FTSE-index op een verlies van 0,47 procent op een stand van 6209 punten.

FRANKFURT

De Duitse beurs wist de week eveneens positief te beginnen. Maar ook in Frankfurt deden beleggers in de loop van de ochtend een stapje terug in afwachting van de rentewijzigingen in de Verenigde Staten. Bovendien namen veel handelaren winst na de stijging van bijna 2 procent van afgelopen vrijdag. De DAX-index verloor uiteindelijk 1,1 procent op een totaal van 7447 punten. Grote verliezer was autofabrikant BMW die deze week een besluit moet nemen over een bod van Phoenix op Rover. Het aandeel BMW kalfde bijna 2 procent af. Ook Deutsche Telekom en elektronicaconcern Siemens noteerden in de min.

PARIJS

De CAC-40-index stootte vanmorgen in sneltreinvaart door naar een nieuw record van 6591,44 punten, maar de lage handelsvolumes konden de Franse beursbarometer niet op snelheid houden. De winst sloeg na een paar uur handelen om in een verlies. Rond de middag noteerde de CAC-index 0,6 procent lager op een stand van 6507 punten. Chipfabrikant STMicroelectronics blonk uit op de beursvloer in Parijs. Het concern liet vorige week weten een lucratief verkoopcontract met het Canadese Nortel te hebben gesloten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio wist vanmorgen niet te profiteren van de koerswinsten op het Amerikaanse Wall Street en is flink lager gesloten. De Nikkei-index leverde 1,3 procent in op een stand van 18.200 punten. De beurs in Tokio was de laatste drie handelsdagen van de afgelopen week gesloten in verband met nationale feestdagen in Japan. De meeste andere aandelenmarkten in het Verre Oosten moesten ook terrein prijsgeven. De Hang-sengindex in Hongkong sloot op een verlies van 2,4 procent. Dat was het gevolg van bezorgdheid over de ontwikkeling van de rente. De beurs in Zuid-Korea sprong er positief uit met een winst van 2,5 procent. In Australië eindigden de koersen 0,02 procent lager.