Heerenveen doet tijden van Abe herleven

Op uitbundige wijze heeft Heerenveen gisteren de plaatsing voor de Champions League gevierd. Precies vijftig jaar na de legendarische 6-5 zege op Ajax – met vijf treffers van Abe Lenstra – speelde de Friese ploeg met 1-1 gelijk tegen FC Den Bosch. Door dit resultaat is Heerenveen verzekerd van de tweede plaats in de eredivisie.

Onder toeziend oog van weduwe Hil Lenstra, die vanaf haar balkon uitzicht had op de feestende menigte, vierden de Heerenveners uitzinnig het bereiken van de Champions League. Bijna dertigduizend mensen, gelijk het inwonertal, kwamen in het stadscentrum bijeen. Een zelfde aantal supporters wordt volgend seizoen verwacht bij de thuisduels in de Champions League. Het Abe Lenstra-stadion krijgt een tweede ring waardoor de toeschouwerscapaciteit wordt verdubbeld.

De druk op de spelers was gisteren tijdens de wedstrijd dusdanig dat Heerenveen het niveau van de nummer achttien van de eredivisie niet kon overstijgen. Den Bosch kwam na een half uur zelfs op voorsprong na een knap doelpunt van Moerad die vier verdedigers op het verkeerde been zette. Een halve minuut later maakte Popovitsj gelijk. ,,Voor Popovitsj moet er een standbeeld komen. Die man heeft veel belangrijke doelpunten voor ons gemaakt', zei De Haan over de Russische huurling, die mogelijk een contract krijgt .

Trainer Foppe de Haan en voorzitter Riemer van der Velde waren na afloop uitzinnig van blijdschap. ,,Dit is de mooiste dag van mijn leven', zei De Haan met betraande ogen. ,,Het is een wonder. Alsof een goede vriend uit een ver land plotseling op visite komt.' Van der Velde ging op de bluftoer. ,,Laat Juventus nu maar komen', zei de voorzitter tijdens de huldiging.

Juventus behoort tot de mogelijke tegenstanders van Heerenveen in de Champions League. Twee jaar geleden plaatste de club zich voor het Europa Cup 2-toernooi.

De Haan en Van der Velde zijn de architecten van het voetbalsucces. De Haan is vijftien jaar trainer bij Heerenveen. Aanbiedingen van rijkere clubs uit het westen van Nederland wees hij altijd van de hand. Aanvankelijk werd hij bekritiseerd om zijn CIOS-achtergrond. De laatste jaren kreeg hij veel lof om zijn goede trainingsstof en zijn vermogen om elf buitenstaanders tot een geheel te smeden. Bij Heerenveen speelt geen enkele Fries in het basiselftal.

Van der Velde is zeventien jaar voorzitter van de club die nog geen tien jaar geleden een anonieme rol in de eerste divisie speelde. Hij noemt zichzelf een voetbalkenner en maakt zich ook verdienstelijk als scout.

Abe Lenstra

In het artikel Heerenveen doet tijden van Abe herleven (in de krant van maandag 8 mei, pagina 17) stond dat Abe Lenstra in 1950 vijf keer had gescoord tegen Ajax. De speler van Heerenveen legde echter met twee treffers de basis voor de 6-5 overwinning.