Hanson

Het was in 1997 dat de drie gebroeders Hanson doorbraken met hun hitsingle MMMBop, een vrolijk, luchtig rockliedje, met precies de toelaatbare dosis onzin en een aangenaam bruisend geluid. Al bestond de groep uit pre-puberale blonde godenzonen, de band hoefde niet direct te worden gerekend tot het groeiende leger van gefabriceerde jongensgroepjes als Boyzone. Daarvoor was de muziek op hun cd Middle of nowhere (1997) nog net te eigenzinnig.

Maar inmiddels is er iets veranderd. Zo te horen zijn de drie Hansonnetjes snel volwassen geworden; tè snel. Van onbezorgde adolescentenpop zijn ze voor de tweede cd, This Time Around, in een keer overgestapt op doorsnee gepolijste rock die uitluitend gemaakt lijkt om op de radio te scoren. Weg zijn de vreemde Beck-achtige wendingen, verdwenen de oneffenheden. Op This Time Around heerst een dodelijke harmonie.

De stemmen van de broers werden steeds in jubelende samenzang over elkaar heen gelegd, en de instrumentaties zijn groots en gezwollen, alsof niemand voor elkaar onder mocht doen. Hoe is het mogelijk dat de drie broers zo in de pas zijn gaan lopen? Op de hoesfoto kijken ze beteuterd voor zich uit. Geen wonder.

Hanson. This Time Around (Island 542 566)

    • Hester Carvalho