Häkkinen wint GP in Spanje

Formule-1-races worden steeds vaker in de pitstraat beslist. Michael Schumacher heeft er zijn voorsprong in de stand om het wereldkampioenschap goeddeels aan te danken. Zijn grote concurrent Mika Häkkinen versloeg hem gisteren in Spanje uitgerekend op zijn favoriete onderdeel. De Finse titelverdediger won de race en liep een groot deel van zijn achterstand op Schumacher in.

Häkkinen vierde zijn eerste zege van het seizoen. Zijn Schotse teamgenoot David Coulthard eindigde als tweede. Ook in 1998 en 1999 haalden zij een dubbelzege op het circuit van Catalunya. Schumacher (Ferrari) staat nog wel eerste in de WK-stand met 36 punten, maar zag Häkkinen (22) en Coulthard (20) naderbij komen.

De beslissing in de vijfde race van het seizoen viel in de 42ste ronde. Michael Schumacher was van pole position gestart en leidde de race, op de voet gevolgd door Häkkinen. Bij hun tweede pitstop kwamen de kemphanen tegelijkertijd binnen. Häkkinen was snel terug op de baan, terwijl `Schumi' 17,5 seconden stil bleef staan. ,,Van strijd was geen sprake, omdat we problemen hadden bij het tanken'', zei Schumacher.

De gedemoraliseerde Duitser zakte mede door problemen aan zijn auto terug naar de vijfde plaats. Tot overmaat van ramp reed hij in zijn eerste stop ook nog chef-mecanicien Nigel Stepney aan, die zich met een beenkwetsuur in een medische kliniek moest laten behandelen. ,,Toch kunnen die twee punten aan het einde van het seizoen belangrijk zijn'', zei Schumacher.

Häkkinen reed foutloos, maar Coulthard was de held van de dag. Aan de Schot was niet te merken dat hij vijf dagen terug ternauwernood een vliegcrash had overleefd. Coulthard zorgde bovendien voor een van de hoogtepunten door Michael Schumacher met een fraaie manoeuvre te passeren.

Voor de vierde keer in dit seizoen bleek de Arrows van Jos Verstappen onbetrouwbaar. De Limburger zag zijn race na 25 ronden met technische problemen eindigen. Hij kreeg de wagen na een pitstop niet in de eerste versnelling. Vorige week had Arrows nog honderden ronden getest om de malheur van de eerste races uit te bannen.