Greenpeace met 92 sprekers naar Shell

De actiegroep Greenpeace komt morgen met 92 sprekers naar de aandeelhoudersvergadering van Koninklijke Olie, de Nederlandse houdstermaatschappij van de Shell Groep. Al die sprekers hebben een juridische volmacht gekregen van een aandeelhouder van het concern om op de vergadering het woord te voeren.

Greenpeace wil Shell dwingen tot een investering van 1 miljard gulden in een enorme fabriek voor zonnecellen. Door zo'n fabriek zou de prijs per zonnepaneel fors dalen en daardoor de vraag bij consumenten toenemen. ,,Het heeft veel moeite gekost om die volmachten rond te krijgen'', zegt campagneleider D. Samson van Greenpeace. ,,Het leek wel sabotage bij de banken. Ze vroegen veel meer gegevens dan nodig was.''

Greenpeace hoopt dat alle 92 vrijwilligers, onder wie de hoogleraar zonne-energie W. Sinke van het onderzoeksinstituut ECN, aan het woord kunnen komen. ,,Hoeveel spreektijd we krijgen hangt af van voorzitter Van Wachem'', zegt Samson. ,,Die heeft als voorzitter bij Philips laatst een discussie over het milieu heel bot afgekapt. Aan de andere kant heeft Shell vaak aangegeven het onderwerp serieus te nemen.'' Een woordvoerder van Shell verwacht dat zonne-energie en duurzame energie in het algemeen uitgebreid ter sprake zullen komen. Maar Shell heeft al aangegeven dat het niet bereid is zo'n fabriek voor 1 miljard gulden neer te zetten. ,,De verantwoordelijkheid voor beslissingen over specifieke investeringen ligt bij de directie, niet bij de vergadering'', zei topman J. van der Veer zaterdag in deze krant.

    • Remmelt Otten