Greenpeace massaal naar circus Koninklijke

Greenpeace komt morgen met 92 volmachten naar de aandeelhoudersvergadering van Koninklijke Olie voor een discussie over zonne-energie.

Vorig jaar was het onderwerp de mensenrechten in Tsjaad, dit jaar is het zonne-energie. De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Koninklijke Olie, Nederlands grootste beursfonds, is een vast podium voor actiegroepen om hun grieven en wensen kenbaar te maken.

Nieuw is dat Greenpeace morgen in het Circustheater in Scheveningen niet alleen als `milieubeweging' voor de deur staat, maar ook als grootaandeelhouder. Greenpeace heeft voor 250.000 euro (550.000 gulden) aandelen Koninklijke Olie – de Nederlandse houdstermaatschappij die voor 60 procent eigenaar is van de Koninklijke/ Shell Groep – gekocht op de Amsterdamse beurs. Dat was de ondergrens om mee te mogen doen in het experiment van een dozijn grote Nederlandse bedrijven dat actiever wil communiceren met zijn aandeelhouders. Als grootaandeelhouder kreeg Greenpeace nu voor elkaar dat Shell zijn aandeelhouders bij het jaarverslag een `bonnetje' meestuurde met de boodschap dat ze bij de actiegroep, en bij Shell zelf, meer informatie konden opvragen over zonne-energie.

Van de 20.000 genodigden vroeg bijna 5 procent die informatie aan, vertelt campagneleider Diederik Samson van Greenpeace. Zevenhonderd aandeelhouders, goed voor 400.000 aandelen ofwel een kapitaal van 57 miljoen gulden bij de huidige beurskoers, stelden zich achter het pleidooi op. Bovendien hebben 92 aandeelhouders hun aandelen ook werkelijk gedeponeerd bij een bank en Greenpeace de juridische volmacht gegeven over hun aandelen. Die zijn op 2 mei geregistreerd en op 4 mei naar Shell gestuurd. ,,We komen met 92 vrijwilligers'', zegt Diederik Samson. ,,Hoeveel spreektijd we krijgen hangt af van voorzitter Van Wachem. Die heeft als voorzitter bij Philips laatst een discussie over het milieu heel bot afgekapt. Aan de andere kant heeft Shell vaak aangegeven het onderwerp serieus te nemen.''