Geen champagne na bekerzege Dynamo

De nationale volleybalbeker was voor de onttroonde kampioen Dynamo gisteren niet meer dan een troostprijs. ,,Let op: volgend seizoen staat hier een meer dan uitstekende ploeg.''

Mark Broere, aanvaller van Dynamo, vroeg zich na de overwinning in de volleybal-bekerfinale tegen Vrevok (3-1) af waar de champagne was. Het feestvocht ontbrak gistermiddag in Den Bosch. Beter kon niet worden aangetoond dat het hier slechts om een troostprijs ging. ,,Voor een club als Dynamo is er eigenlijk maar één prijs die telt en dat is het landskampioenschap'', besefte Broere.

Negen dagen voor de bekerfinale verloor Dynamo de landstitel aan dezelfde tegenstander als gisteren, Vrevok uit Nieuwegein. Broere, de beste speler van zijn ploeg, uitte toen meteen na afloop van het duel tegen een journalist van de plaatselijke krant zijn onvrede. Hij sprak over een falend aankoopbeleid van Dynamo en had zo indirect ook harde kritiek op zijn ploeggenoten. Dat verhaal zorgde de afgelopen week voor veel commotie in Apeldoorn.

Broere toonde in gesprekken met bestuur en medespelers berouw. ,,Ik wilde op deze manier de boel voor de bekerfinale weer op scherp zetten. Achteraf was dat niet zo slim'', bekende Broere. Maar van de kritiek zelf nam de oud-international niets terug. Dat vertelde Broere na de gewonnen eindstrijd. Hij mocht gisteren weer praten, nadat het bestuur van Dynamo hem vorige week een spreekverbod had opgelegd. Daar bleef het bij. Want Broere werd niet geschorst voor de bekerfinale. Daar was hij waarschijnlijk een te belangrijke speler voor.

Technisch directeur Paul van Sliedrecht zei begrip te hebben voor de ,,in de emotie'' gedane uitspraken van Broere. ,,Ik weet ook precies wat Broere bedoeld. Alleen had hij het anders moeten zeggen. Hij wil een betere libero en een betere middenman. En hij vindt dat we er na het wegvallen van Justin Sombroek (ziekte van Pfeiffer, red.) een bonker bij moeten hebben'', aldus Van Sliedrecht. De technisch leider van Dynamo is al sinds kerstmis bezig met het formeren van een nieuwe ploeg voor volgend jaar. ,,Daarom weiger ik me te laten leiden door het verlies van één wedstrijdje. Let op: volgend seizoen hebben we hier een meer dan uitstekende ploeg staan. We bouwen in no time een nieuw team op.''

De helft van de selectie wordt vervangen. Dynamo trok inmiddels al drie Nederlandse neo-internationals aan. De Apeldoornse club heeft bij hoge uitzondering ook een buitenlander, een Fransman, gecontracteerd. Hij wordt de nieuwe libero – de speler die in het moderne volleybal alleen mag verdedigen. ,,Er is bijna geen Nederlander te vinden, die dat kan en wil'', meent Van Sliedrecht. Hij zei niet te schromen nog iemand van over de grens aan te trekken als dat nodig is. Belangrijk is dat de nieuwelingen over het nodige karakter beschikken. Op mentaal vlak ging het bij Dynamo in het verleden nogal eens mis. Dat is wat Broere onder meer met zijn kritiek bedoelde.

Ook Broere behoort tot Dynamo's plannen voor volgend seizoen. Maar de buitenaanvaller weet nog niet of hij wel wil blijven. Hij schat die kans op vijftig procent. ,,Oké, er is tot nu toe goed ingekocht. Daar is niets mis mee.'' Andere aanbiedingen heeft hij nog niet. ,,Maar welke club zou Broere niet willen hebben? Hij is op zijn positie de beste van Nederland'', zei Peter Blangé, de spelverdeler van verliezend bekerfinalist Vrevok. Blangé wees fijntjes op de zware blessure, die ploeggenoot Dario Dukic tijdens de play-offs opliep. De Bosniër is zeker een half jaar uitgeschakeld en Vrevok heeft vooral met het oog op de internationale competitie een goede vervanger nodig.

Dynamo wist door een knappe vierde plaats in zijn groep van de Champions League een startbewijs voor de nieuwe competitie om de Grand Champions Cup van volgend jaar te bemachtigen. Maar aangezien de titel door Dynamo werd verspeeld, gaat Vrevok daar nu als de nieuwe landskampioen van profiteren. In de rest van volleyballend Nederland zorgde dat voor het nodige leedvermaak. Dat komt omdat Dynamo zeer toonaangevend is en de afgelopen negen jaar zeven titels bemachtigde. ,,Het kan me totaal niet schelen wat leken allemaal over ons zeggen'', reageerde Van Sliedrecht. ,,Als de spelers maar beter weten. En zij weten dat ze bij Dynamo moeten zijn als ze iets willen bereiken.

,,Wij hebben door de jaren heen tientallen spelers voor de nationale ploeg geleverd. En hoe zit dat met de andere clubs? Met Capelle, met Nesselande? Iedereen kan zich wel doodlachen als wij een keer verliezen, maar laten de anderen eerst eens presteren wat wij hebben gepresteerd. Nu jullie, zou ik zeggen.''

Net als speler Broere neemt technisch directeur Van Sliedrecht zelden een blad voor de mond. Terecht had hij er met veel anderen kritiek op dat de bekerfinale in Nederland pas wordt gespeeld na het einde van de play-offs. Dat zorgde er gisteren voor dat er twee ploegen op het veld stonden, die vermoeid waren en soms moeite hadden met de motivatie. ,,Zulke dingen worden bedacht door mensen die niet van volleybal houden'', wist Van Sliedrecht.

    • Hans Klippus