Filippino's zijn trots op hun hacker

Het I Love You-virus dat werelwijd bestanden heeft gewist, is vanuit een krottenwijk in Manila verspreid. De Filippino's rouwen niet om het rumoer dat de hacker heeft veroorzaakt.

De wijk Pandacan in de Filippijnse hoofdstad Manila doet eerder denken aan besmettelijke ziektes dan aan een computervirus. Het is zondagochtend en deze 'lagere middenklasse wijk' wordt wakker: in donkere, houten pandjes waken winkeliers over bergen rijst, bananen en kruiden. Kinderen spelen overal - onder toonbanken en in plassen water tussen huizen. Op straat snuffelen magere honden met kale plekken in hun vacht, jongens leunen op hun kleurrijke brommers-met-zijspan. Glimmende computerwinkels zijn nergens te bekennen.

Deze typische Filippijnse wijk is het afgelopen weekend wereldnieuws geworden. Hier woont de 23-jarige informaticastudent die donderdag computers in de hele wereld zou hebben platgelegd door het I Love You-virus te verspreiden. Het I Love You-virus is zaterdag getraceerd tot in de Filippijnen omdat het bijna identiek is aan een virus dat in januari werd verspreid door de 23-jarige Filippijnse verdachte. Deze keer heeft de hacker ingespeeld op de ijdelheid van de internetgebruiker: door de 'liefdesbrief' te openen die vastzit aan een email met de titel I Love You, laat de gebruiker het virus toe dat meteen zijn bestanden vernietigt. Het I Love You-mailtje wordt onmiddellijk doorgestuurd naar alle adressen in het bestand van die gebruiker.

Veel Filippino's zijn er trots op dat iemand in hun Derde-Wereldland - waar de bewoners volgens statistieken zo'n 8.000 gulden per jaar te besteden hebben - zo'n indruk kan maken op de wereld. ,,We hebben nu ten minste een officiële expert in het verspreiden van een virus'', zegt de Filippino Raymond Laberinto (21) blij. Hij heeft informatica gestudeerd en werkt in de internetwinkel `Inconcert entertainment' in het hypermoderne winkelcentrum Park Square. Laberinto vindt de ophef over de Love Bug wel geestig. ,,Niemand in het buitenland verwacht dat wij Filippino's zoiets kunnen, iets maken dat zo'n internationaal effect heeft. Maar mij verbaast het niet, veel Filipijnse jongeren zijn goed bezig op het internet.”

Arm kan de verdachte niet zijn, zegt Laberinto, omdat de hacker volgens computerexperts zou studeren aan het Amable Mendoza Aguiluz Computer College. Dat is een privé-universiteit, waar alleen jongeren uit rijke gezinnen kunnen studeren, omdat die jaarlijks zo'n 3.000 gulden collegegeld vraagt. Bang zal de verdachte inmiddels wel zijn, verwacht Laberinto. ,,Ik denk dat hij of zij niet kon vermoeden hoe veel schade zij zou aanrichten. De verdachte is vast heel verbaasd over het effect.”

M. Santos, oud-hoogleraar aan het Asian Institute of Managment in Manila, is evenmin verbaasd dat de maker van het virus een Filippino is. ,,De kinderen uit rijke gezinnen zijn zeer actief op het internet, al hebben veruit de meeste Filippino's geen toegang tot het medium.'' Een oudere klant in de computerwinkel Silicon Valley, in hartje Manila, zegt: ,,Typisch Filippijns allemaal. We hebben een hoop briljante koppen - elk jaar komen er twee miljoen kinderen bij - maar die zijn nooit met constructieve zaken bezig.''

    • Frederiek Weeda