Filippijnse moslimrebellen laten gijzelaar gaan na betaling losgeld

De moslimrebellen van Abu Sayyaf die twee groepen van toeristen en schoolkinderen gegijzeld houden in het zuiden van de Filippijnen, hebben vandaag een gijzelaar vrijgelaten. Deze man, een Filippijnse bankemployé genaamd Patrick Viray, hoorde echter bij geen van de twee gegijzelde groepen.

Viray werd drie maanden geleden door Abu Sayyaf gegijzeld en was ondergebracht bij de groep van 21 toeristen en personeelsleden die twee weken geleden werden ontvoerd van een eiland in Maleisië. Na betaling van een onbekend bedrag aan `kost en inwoning' mocht Viray gaan.

Inmiddels verslechtert de situatie voor de achtergebleven gegijzelden die nu in houten varkenskooien vast worden gehouden. Vooral de 57-jarige Duitse Renate Wallert heeft dringend medische hulp nodig. Volgens de Libanese gijzelaar, Marie Moarbes, heeft Wallert drie beroertes gehad in de afgelopen vier dagen. Ook de Fransman Stephane Loisy is er slecht aan toe. Hij zou een maagzweer hebben en bloed plassen.

De ontvoerders hebben inmiddels nieuwe eisen gesteld. Zo willen ze dat de onderhandelaar van de Filippijnse regering, de voormalige rebellenleider Nur Misuari, wordt vervangen door Ronaldo Zamora, de presidentiële adviseur. Ook eisen ze dat CNN, het Amerikaanse nieuwsstation, de onderhandelingen over de vrijlating van de gegijzelden uit gaat zenden. Ten slotte willen de rebellen praten met een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties en met vertegenwoordigers van de landen waar de gegijzelden vandaan komen.

De Europese Unie probeert de Filippijnse regering onder druk te zetten om geen geweld te gebruiken. Daartoe zal de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU, Solana, morgen naar Manilla reizen. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben gisteren tijdens informeel overleg op de Azoren tot de missie van Solana besloten. Ze willen dat de Filippijnse regering alle mogelijkheden benut om de gijzeling vreedzaam op te lossen en te voorkomen dat de slachtoffers meer leed overkomt.

De komst van Solana wordt door de Filippijnse president Joseph Estrada van de Filippijnen niet met gejuich ontvangen. Estrada beschouwt de gijzelingsacties als een binnenlandse aangelegenheden. Ook meent Estrada dat de belangstelling die de komst van Solana krijgt, de moslimrebellen in de kaart speelt omdat ze zo steeds meer aandacht krijgen voor hun zaak. De president heeft gezegd dat het leger een einde zal maken aan de twee gijzelingen.

Daarbij zijn sinds 20 maart, toen Abu Sayyaf negenentwintig schoolkinderen en hun leraren gijzelden, al tientallen soldaten en een onbekend aantal rebellen gedood. Van die groep gegijzelden worden er nog steeds acht vastgehouden.