Feyenoorders zijn weer beste rekenmeesters

Als de voetbalcoaches aan het einde van het seizoen veranderen in rekenmeesters dan kunnen de toeschouwers beter thuis blijven. Zo bleek gisteren weer eens in Nijmegen. Feyenoord won in een slaapverwekkende vertoning van NEC (2-0). Toch waren beide trainers tevreden.

Bij Feyenoord is mooi voetbal onder leiding van interim-coach Van Stee doelbewust naar het tweede plan verschoven. Zelfs tegen het zwaar gehandicapte NEC weken de Rotterdammers niet van het 4-4-2 systeem af. Feyenoord kreeg gisteren wel de benodigde drie punten. Het publiek kreeg echter niets. ,,Dit was een hele slechte wedstrijd, maar in deze fase zijn alleen de punten belangrijk'', sprak Van Stee koeltjes na afloop.

De Rotterdammers hebben sinds het vertrek van trainer Beenhakker tien punten behaald uit vier wedstrijden. Genoeg om gisteren verzekerd te zijn van Europees voetbal. En als Feyenoord volgende week zondag van FC Twente wint, is de missie van Van Stee met het behalen van de Champions League helemaal volbracht.

Maar de cijfers konden ook gisteren niet verbloemen dat het allerminst goed gaat met Feyenoord. NEC was gisteren heel gehavend. De Gier, Latuheru, Pothuizen, Hesp en Koning ontbraken door een schorsing waardoor trainer De Groot was genoodzaakt met Renfurm als eenzame spits te spelen. Maar dat bleek geen reden voor Van Stee om van zijn behoudende speelwijze af te wijken.

De negenduizend toeschouwers in De Goffert kregen een oervervelend schouwspel voorgeschoteld. De Feyenoord-verdediging bleef simpel overeind tegen NEC. De Nijmegenaren kregen gedurende de gehele wedstrijd zelfs geen enkele kans. Feyenoord kreeg een paar kansen, maar de echte wil om aan te vallen was na een kwartier al verdwenen toen Konterman de openingstreffer achter Roorda had gekopt. Acht minuten voor tijd maakte de Argentijn Cruz na een actie van de Braziliaan Tininho uiteindelijk toch nog 2-0.

De punten pakte Feyenoord de afgelopen weken wel, maar de bezieling en de verbetenheid ontbraken ook gisteren weer bij de meeste spelers. Kornejev en De Haan, die gisteren in de basis mochten beginnen, waren tegen NEC positieve uitzonderingen bij de Rotterdammers. Beide spelers slaagden er dan ook de afgelopen weken in om een basisplaats te veroveren. Ze waren gisteren de enige Feyenoorders die door de aanhang werden bedankt voor hun werk.

Beenhakker verliet Feyenoord vijf weken geleden omdat hij de groep niet meer voor hem door het vuur wilde gaan. Met zijn vertrek hoopte hij in het belang van Feyenoord dat er iets los zou komen in de spelersgroep. Ogenschijnlijk lijkt er sinds het vertrek van Beenhakker niet veel veranderd, maar volgens Van Stee zit het juist met de mentaliteit van de groep wel goed.

Van Stee: ,,Het tekent de ploeg die vorig jaar kampioen is geworden dat ze nu deze mentale weerbaarheid toch weer opbrengen. Maar ik ben geen Tita Tovenaar die ze opeens one-touch-voetbal kan laten spelen. We zijn op dit moment nog niet in staat om top te spelen'', zei Van Stee eufemistisch.

Feyenoord zette gisteren de op een na laatste stap op het weg naar het einde van een vermoeiend en turbulent seizoen. Als ze er in slagen om toch nog Champions League voetbal af te dwingen dan kunnen de Rotterdammers zelfs nog redelijk tevreden zijn met het behaalde resultaat. Maar een speelwijze die louter op resultaat is afgestemd, kan een Nederlandse club zich eigenlijk alleen aan de slotfase van de competitie veroorloven.

Zo zal het in Nijmegen niet vaak zijn voorgekomen dat de mensen op de tribune juichten, ondanks een nederlaag van de favoriete club. Dat gebeurde omdat Ajax vlak voor tijd scoorde tegen MVV, de concurrent van NEC in de strijd tegen degradatie. NEC behield daardoor drie punten voorsprong op de Maastrichtenaren en heeft ook een beter doelsaldo (+5). Het commentaar van NEC-aanvaller Renfurm na afloop van de wedstrijd NEC-Feyenoord gisteren zeer veelzeggend: ,,Met deze nederlaag kunnen we tevreden zijn.''

    • Koen Greven