Expositie van Klashorst in Senegal

Het Amsterdams Instituut voor Schilderkunst gaat met steun van de Amsterdamse Gallery Donkersloot in Dakar een expositie organiseren van werken van de gevangengenomen Nederlandse kunstschilder Peter Klashorst.

Dat meldt Gert Meijerink, directeur van het Amsterdamse Instituut voor Schilderkunst, vanuit Dakar, de hoofdstad van het Westafrikaanse land Senegal. Gallery Donkersloot verleent ,,logistieke en geestelijke steun'' aan de expositie, zo bevestigt Willem van Roy, mede-eigenaar van `Donkersloot'.

Peter Klashorst (43) zit sinds ruim twee weken in Dakar in de cel. Hij wordt verdacht van het gelegenheid geven tot prostitutie, het aanzetten tot losbandigheid en het vervaardigen van obscene afbeeldingen. Pogingen van familie en vrienden om hem met steekpenningen vrij te kopen, lijken afgelopen week stuk te zijn lopen.

Klashorst moet naar verluidt morgen voor de onderzoeksrechter verschijnen. Er wordt rekening mee gehouden dat hij dan in voorlopige vrijheid zal worden gesteld in afwachting van zijn proces. Indien Klashorst inderdaad morgen vrijkomt kan hij schilderijen gaan maken voor de expositie in Dakar, meent Meijerink. Meijerink beschikt echter al over enkele werken van Klashorst - portretten van vrouwen - waardoor de expositie hoe dan ook door kan gaan.

De expositie vindt plaats in het kader van `Dak'art 2000, Biennale de l'art Africain Contemporain', hèt platform voor moderne beeldende kunst in Afrika. De biënnale is eind vorige week van start gegaan. Op tientallen plaatsen in en om Dakar is werk van beeldende kunstenaars te zien uit Afrika, maar ook uit andere delen van de wereld.

Meijerink is enkele dagen geleden met de voorbereidingen begonnen en hoopt dat de expositie volgende week te kunnen opnenen in een zaaltje boven `Café de Rome' in het centrum van Dakar. Behalve werken van Klashorst zullen er ook schilderijen van Senegalese kunstenaars ten toon worden gesteld.

Er komen geen naakte vrouwen van Klashorst te hangen. meldt Meijerink. ,,Dat zou erg dom van ons zijn.'' Werken van Klashorst zijn door de Senegalese justitie als pornografie afgedaan.

Meijerink, die vorige maand voor het eerst in Senegal arriveerde om samen met Klashorst voorbereidingen te treffen voor kunstuitwisseling tussen Nederland en Senegal, wordt overigens zelf ook verdacht van onder meer losbandigheid. Zijn paspoort is ingenomen en hij moet zich elke week melden bij de autoriteiten.

    • Geert van Asbeck