CORRESPONDENTEN IN NEDERLAND

Merimari Kimpanpää werkte voor de Finse afdeling van de BBC World Service voordat ze in 1996 naar Nederland kwam aan de arm van haar grote liefde. Ze solliciteerde en dacht, met een studie economie en politicologie, in Nederland interessant werk te kunnen vinden, zonder succes. ,,Ik kreeg niks aangeboden dat mij beviel. Dus besloot ik voor mezelf te beginnen.''

Ze zocht contact met diverse Finse media en het lukte haar op freelance basis een bestaan op te bouwen. Ze bedient vooral de Finse zakenkrant Taloussanomat van nieuws en achtergrond over Nederland, maar levert ook regelmatig bijdragen aan andere Finse media. ,,De belangstelling van Finnen in Nederland is niet zo heel erg groot. Nederland is een klein en stabiel land, vrij ver weg van Finland en het beeld beperkt zich grof gezegd tot folkloristische clichés als tulpen, klompen, drugs en euthanasie. Meestal kom ik met voorstellen, bijvoorbeeld over het poldermodel, waarvoor wel serieuze belangstelling bestaat. Verder telt Nederland enkele belangrijke internationale organisaties.''

De vijf miljoen Finnen hechten sterk aan regionale kranten, waarvan er vele zijn (vrijwel elke regio heeft zijn eigen krant). Er is een landelijk dagblad met de forse oplage van 500.000 exemplaren, met daarnaast twee eveneens landelijke verspreidde financiële kranten, waaronder Taloussanomat. ,,Volgens onderzoek worden in Finland per hoofd van de bevolking de meeste kranten gepubliceerd.''

Nederland vindt ze ,,een leuk land met leuke mensen'', die ,,vrij gemakkelijk'' zijn in de omgang. Maar vergeleken met Finland is Nederland ,,een overbevolkt land met weinig natuur''. ,,Wat opvalt is hoe goed hier alles georganiseerd is. Voor alles is een belangenorganisatie.'' Maar ze wordt hier wel overspoeld met informatie. Wat media betreft is het grote verschil met Finland de soms zo duidelijke achtergrond van verschillende media. ,,Een evangelische omroep of een verzetskrant zal je in Finland niet vinden.'' Prettig in Nederlandse kranten vindt ze de open en directe stijl. ,,Finse kranten zetten de feiten heel streng op een rij, wat voor een Nederlandse lezer waarschijnlijk heel saai zou zijn. Ik vind de Finse stijl fijn.''

(Foto Walter Herfst)