Catalanen eisen vertrek Van Gaal

Barcelona heeft afgelopen zaterdag voor eigen publiek een pijnlijke nederlaag geleden tegen Rayo Vallecano, 2-0. Deportivo la Coruña, dat met 2-2 gelijkspeelde tegen Real Zaragoza, heeft met nog twee duels te spelen een voorsprong van drie punten op Barcelona .

Barcelona, dat vorige week al een smadelijke 4-1 nederlaag leed in de Champions League tegen Valencia, dreigt alle prijzen te verspelen. Zaterdag verliet het elftal van coach Van Gaal het eigen stadion onder een striemend fluitconcert. Na de ontluisterende nederlaag, de twaalfde van deze competitie, tegen Vallecano gelooft ook de aanhang van de Catalanen niet meer in titelprolongatie. Het publiek zwaaide met witte zakdoekjes en liet met het zingen van de tekst `Fuera Van Gaal' blijken het geloof in de trainer te zijn verloren.

Deportivo verzuimde gisteravond volledig te profiteren van de misstap van de Catalanen. In eigen stadion kwam Deportivo niet verder dan 2-2 tegen Zaragoza, dat de score opende. Makaay zorgde voor de gelijkmaker. Deportivo nam de leiding door een treffer van de Braziliaan Djalminha. Bij het vieren van de treffer trok hij zijn shirt uit, wat hem een rode kaart opleverde. Uiteindelijk kon Zaragoza tegen tien man toch nog op gelijke hoogte komen. De voormalige topclub Atlético Madrid degradeert na het 2-2 gelijkspel tegen Oviedo. De Nederlandse topscorer Hasselbaink, die waarschijnlijk vertrekt bij Atlético, miste een strafschop.

De Italiaanse competitie eindigt met een enorme rel. Doordat scheidsrechter De Santis in de 89ste minuut een doelpunt van Parma tegen Juventus afkeurde, om onbegrijpelijke redenen, blijft koploper Juventus twee punten voor staan op achtervolger Lazio, met nog één wedstrijd te spelen. Als het doelpunt wel was goedgekeurd, zouden Juventus en Lazio gelijk hebben gestaan.

Lazio-voorzitter Cragnotti was woedend. Vorig jaar zag hij het kampioenschap van zijn club aan zich voorbij gaan door een strafschop die ten onrechte niet werd toegekend. Volgens hem is de competitie niet meer geloofwaardig omdat het voetbalestablishment (vooral Juventus en Milan) wordt voorgetrokken. ,,Het is onmogelijk dat Lazio, dat honderden miljarden lires (honderden miljoenen guldens) heeft geïnvesteerd, op deze manier zoveel energie, inspanning en opoffering in rook ziet opgaan'', zei Cragnotti.

In alle sportprogramma's werd de kopbal waarmee Parma-verdediger Cannavaro gelijkmaakte tegen Juventus, vele malen herhaald. Het bleef onduidelijk waarom het doelpunt werd afgekeurd. Arbiter De Santis zei dat hij al had gefloten, waarschijnlijk wegens duwen. Lazio won het uitduel tegen Bologna met 3-2. Op de laatste speeldag speelt Lazio thuis tegen Reggina en Juventus uit tegen Perugia. Deze twee clubs kunnen niet meer degraderen.