Cannabis-club rookt voor ander Duits beleid

Joints uitgedeeld werden er niet, gerookt wel. Op de grensovergang Glanerbrug, nabij Enschede, hebben zo'n twintig leden van de Vereniging Enschedese Cannabisconsumenten (Vec) afgelopen zaterdag actie gevoerd voor het legaliseren van softdrugs.

De leden van Vec deelden pamfletten uit waarin werd vastgesteld dat softdrugs anders dan harddrugs niet tot criminaliteit leidt – en dus gelegaliseerd zou moeten worden. De actie werd van een afstandje bezien door vier Nederlandse en vier Duitse agenten, die verder niet ingrepen. Van te voren was er contact geweest tussen de vereniging en de politie in Enschede, waarbij was afgesproken dat de vereniging geen joints zou uitdelen aan passanten. Roken zou worden gedoogd.

De actie was vooral bedoeld om Duitsland duidelijk te maken dat het anders moet, aldus de Vec. Wanneer de Duitse autoriteiten namelijk softdrugs zouden legaliseren, zouden Duitse softdrugsgebruikers niet langer massaal naar Nederland komen – zoals nu het geval is. En dat was weer in het belang van de Vec, ,,want door het Duitse gebruik verdwijnt onze voorraad razendsnel'', zo zei Vec-voorzitter H. van Bommel. Een belangrijk neveneffect van de Duitse interesse voor Nederlandse softdrugs is volgens Van Bommel ,,de instandhouding van het illegale circuit''.

Het optreden bij Glanerbrug vond zaterdag plaats in het kader van een wereldwijde viering van de zogeheten Millennium Marihuana Actiedag. De politie was niet onder de indruk. ,,Wat betreft de opkomst een beetje een sneue actie'', zo zei een woordvoerder.