Buitenlandse manager in concerntop best betaald

Amerikaanse en Britse topmanagers die na overname van hun bedrijf door Nederlandse concerns in Nederlandse dienst komen, worden veel beter betaald dan hun Nederlandse collega's. Dat blijkt uit de jaarverslagen van een aantal grote ondernemingen die voor het eerst precies de salarissen en winstgerelateerde bonussen van hun bestuurders melden.

Bij Aegon en VNU verdienden Amerikaanse bestuurders vorig jaar meer dan de Nederlandse topman. Zo ontving Aegon-voorzitter K. Storm 1,28 miljoen euro, en de Amerikaan D. Shepard ruim 2,5 miljoen euro. In het VNU-bestuur verdient de Amerikaan eveneens het meeste: 1,1 miljoen dollar.

Bij uitzendbedrijf Vedior zijn de topverdieners twee Britten – gevolg van de winstdelingsregeling bij hun door Vedior overgenomen bedrijf. Vedior vermeldt geen individuele salarissen.

Topmanagers kunnen door prestatiebeloning hun salaris soms verdubbelen. Zo genoot directievoorzitter C. Stutterheim van automatiseerder CMG, naast zijn vaste salaris van 840.000 pond, de maximale prestatiebeloning van dezelfde omvang. Ook bij Aegon kunnen bestuurders hun salaris zo verdubbelen.

,,De uitkomsten verbazen mij niet'', zegt H. Bedet, leider van de beloningspraktijk van adviesbureau Towers Perrin. ,,Wij weten allemaal dat Amerikanen meer verdienen. Voor de bestuursvoorzitters van grote concerns hier zijn bonussen van 50 procent van het basissalaris, die worden toegekend als specifieke prestaties worden geleverd, heel gewoon.''

De invoering van prestatiebeloningen voor werknemers was de afgelopen maanden in de CAO-onderhandelingen bij Philips, Akzo Nobel en ING een heet hangijzer. Bedet: ,,Hoe sneller de bedrijfstak, hoe gebruikelijker en hoger de prestatiebeloning voor topmanagers. Je ziet het in de informatietechnologie meer dan bij energiebedrijven. Dat geldt nog extremer voor optieregelingen.''

Tot voor kort gaven alleen de Brits-Nederlandse concerns Unilever, Shell, Reed Elsevier en CMG details over de beloning van hun topmanagers. Dit is uitvloeisel van de Britse regels, die totale openheid voorschrijven.

    • Menno Tamminga