Bosboom dreigt Fritz eveneens met boycot

Nadat grootmeester Paul van der Sterren al eerder had besloten schaakcomputer Fritz SSS* te boycotten op het Nederlands kampioenschap in Rotterdam, dreigt Fritz vandaag een tweede, goedkope overwinning te behalen. Manuel Bosboom kondigde gisteravond aan dat ook hij geen normale partij zal spelen tegen de computer. ,,Ik bied na vijf zetten remise aan en als het ding dat weigert, geef ik op'', zei Bosboom.

,FLO** /verwijs **

Bondscoach Cor van Wijgerden veroordeelde de actie van Bosboom. ,,Ik zou het heel zwak vinden als Manuel nu ook weigert tegen de computer te spelen.'' De 37-jarige internationaal meester deelt de principiële bezwaren van Van der Sterren tegen het optreden van een computer op een NK. De Duitse firma Chessbase betaalde 12.000 gulden aan de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) om Fritz tegen elf mensen te laten schaken. Het prijzengeld op het NK werd in totaal met 70.000 gulden verhoogd tot 165.000 gulden. ,,Maar als Fritz door Bosboom een tweede, gratis punt in de schoot krijgt geworpen, is het toernooi kapot'', meent Van der Sterren.

Gisteren liet Fritz titelkandidaat Jeroen Piket hard werken voor een remise na 49 zetten. De nummer 1 van Nederland vreesde een nederlaag, toen hij na de 19de zet van Fritz de controle over de partij verloor. ,,Dat ding speelt zo snel'', sprak Piket. Toen programmeur Frank Morsch op zijn beeldscherm zag dat Fritz in het eindspel nauwelijks voordeel ontdekte, bood hij Piket remise aan. ,,Hoewel Fritz lange tijd beter heeft gestaan, speelde Jeroen heel nauwkeurig'', constateerde Morsch. ,,Maar Fritz heeft een prima examen afgelegd. Ik ben tevreden.''

Portret schaakcomputer pagina 21