Angst voor hogere rente houdt Damrak in greep

Onzekerheid over een verhoging van de rente in de Verenigde Staten hield de handelvolumes op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen beperkt. De koersen op het Damrak kwamen nauwelijks van de plaats, met uitzondering van de aandelen KPN en Baan.

Het afketsen van de fusie met het Spaanse Telefónica leverde KPN vanmorgen bij opening van de Amsterdamse beurs een fors verlies op, maar het telecomfonds wist zich in de loop van de ochtend te herstellen. Rond de middag noteerde het aandeel KPN bijna 2 procent hoger op een koers van 121,50 euro. De koersstijging werd gevoed door geruchten over een nieuw samenwerkingsverband. KPN zou in gesprek zijn met het Japanse NTT DoCoMo.

Endemol had flink te lijden van het stranden van de fusiegesprekken tussen KPN en Telefónica. Het aandeel van het entertainmentconcern, een dochter van het Spaanse telecombedrijf, leverde bijna 6 procent in op een koers van 130,10 euro.

Baan was vanmorgen net als afgelopen vrijdag de grootste stijger op het Damrak. Het noodlijdende softwarebedrijf heeft de reorganisatie opgegeven en is naarstig op zoek naar een koper. Baan zou, in samenwerking met de investeringsbank Lazard Freres, bijna alle concurrenten en partners inmiddels benaderd hebben. Beleggers reageerden positief op het initiatief van het softwarebedrijf en zetten het aandeel Baan tegen de middag op een winst van 6 procent op een koers van 2,65 euro.

De AEX-index kwam nauwelijks in beweging. De index noteerde tegen het middaguur 0,28 procent lager op een stand van 668,46 punten. De Amsterdamse beursgraadmeter bleef daarmee in het spoor van de overige toonaangevende Europese beurzen.

De financiële waarden deden het niet al te best op de Amsterdamse beursvloer. ABN Amro moest bijna 1 procent inleveren op een koers van 22,19 euro. ING leverde 1,44 procent in op een stand van 58,87 euro. Aegon verloor 0,8 procent op 79,30 euro. Grote verliezers waren ook uitgever VNU (min 3,3 procent op 62 euro) en automatiseerder Getronics (een verlies van ruim 3 procent op een koers van 66,95 euro).

In de Midkap wist machinefabrikant Stork vanmorgen alle schijnwerpers op zich gericht. Het bedrijf maakte vanmorgen een fusie met Internatio-Müller bekend. Met het samengaan ontstaat een reus op het gebied van technische dienstverlening. De volledige samenwerking blies de al maanden kwakkelende koers van Stork nieuw leven in. Het aandeel werd ruim 7 procent meer waard op een koers van 14,20 euro. Internatio-Müller profiteerde niet van de fusie. Het aandeel leverde 3,5 procent in op 20,55 euro.

TAS Groep verloor ruim 10 procent op 2,35 euro. De automatiseerder kwam vanmorgen met een verlaging van zijn winstprognose voor het lopende halfjaar. De groei valt na de millenniumwisseling tegen.