Ajax biedt Haarms droevig afscheidsduel

Nostalgische herinneringen houden de honderdjarige nog een beetje op de been. De spelers van Ajax snakken al negen maanden naar het einde van de competitie. Ondertussen wordt het besmette eeuwfeest om de paar maanden opgeluisterd door een afscheids- of benefietwedstrijd. Gisteren viel de eer te beurt aan Bobby Haarms, die na een dienstverband van 33 jaar zijn trainersfunctie neerlegde. Onder toeziend oog van Mister Ajax – hij werd uitgeroepen tot `man van de wedstrijd' – leed degradatiekandidaat MVV een nauwelijks verdiende 1-0 nederlaag.

Blazend van onmacht en zwetend van spanning zat de 66-jarige Haarms voor de laatste keer in de dug-out van Ajax. De spelers waren niet vooruit te branden in de Arena, die door de sfeerloze ambiance op een graftombe leek en door de zomerse omstandigheden als een braadpan functioneerde. De hersteltrainer kon het zwakke spel nauwelijks aanzien. Hij keek bij herhaling wanhopig naar het scorebord. Na 85 minuten maakte de Roemeen Chivu het bevrijdende (frommel) doelpunt en kreeg het afscheid van Haarms een minder bittere bijsmaak.

Haarms wordt volgend jaar opgevolgd door Van Veen, die nu nog werkzaam is bij een Afrikaanse satellietclub van Ajax. De functie van hersteltrainer verdient volgend seizoen een taakomschrijving in de ruime zin des woords. Haarms bemoeide zich alleen met revaliderende patiënten. Hij liet de gekwetste spelers baden in het zweet. De Ajacieden met een vormcrisis kregen nooit een taakstraf. Gezien het huidige spel lijkt een opwaardering van de hersteltrainer geen overbodige luxe.

Na het potje zomermiddagvoetbal zorgden de feestvarkens van Ajax voor een sfeervol eerbetoon aan Haarms. Spelers en oud-spelers vormden een erehaag. Supporters staken een oorverdovend vuurwerk af. Haarms werd benoemd tot erelid en hij kreeg een kleine gezinswagen aangeboden van het bestuur. Van zijn fanclub ontving hij een bronzen beeldje en twee fietsen. Verder mag hij met zijn echtgenote gratis op vakantie. Hij was zichtbaar ontroerd door de geschenken en gelukwensen. Na een ereronde sprak hij zijn dankwoord met een brok in de keel.

Haarms gaat zich volgend seizoen bezighouden met de grasmat van de Arena, hoewel hij op dat terrein geen diploma's bezit. De spreekwoordelijke knollentuin was gisteren redelijk bespeelbaar. Ajax en MVV werden in staat geacht enkele vlotte combinaties te maken, maar dit bleek te veel gevraagd voor beide ploegen. MVV gokte op een gelijkspel, waarmee de club kans zou maken op lijfsbehoud in de eredivisie. Door de nederlaag moet MVV nu vrezen voor het spelen van de nacompetitie.

Ajax speelde gisteren zonder de gepasseerde verdediger Verlaat en de verbannen middenvelder Dani. De Portugese international is om disciplinaire redenen teruggezet naar het tweede elftal. Hij mag op zoek naar een nieuwe werkgever.

Ajax kreeg de meeste kansen tegen MVV, maar een mooie aanval viel niet te bewonderen. Een volley van Knopper en een afstandsschot van Witschge misten de juiste richting. Arveladze maaide een paar keer over de bal heen. Hij werd in de rust uit zijn lijden verlost. Zijn vervanger Wamberto deed het niet beter. Hij liet de bal in vrije positie op kinderlijke wijze van zijn voet springen. Doelman Grim werd bij elke terugspeelbal op hatelijke spreekkoren getracteerd. Hij uitte openlijk zijn ongenoegen over deze vreemde vorm van clubliefde.

Terwijl de meeste MVV'ers zich in de tweede helft met krampverschijnselen moesten laten verzorgen, raakten de meeste Ajacieden in psychische nood. Door de tegenvallende prestaties is het zelfvertrouwen tot het nulpunt gedaald. De driftbuien langs de zijlijn van Westerhof misten een positieve uitwerking. Hij ruilt komende zomer van plaats met Adriaanse, die als coach van Willem II een samenwerkingsverband met zijn aanstaande werkgever Ajax heeft bewerkstelligd. De Tilburgse club mag elk seizoen een Amsterdamse talenten recruteren. Ajax gaat ook jonge spelers stallen bij Volendam.

Ondanks de tegenvallende resultaten blijft Ajax waarschijnlijk een afgang naar de Intertoto-competitie bespaard. In de strijd om een plaats in het UEFA-Cuptoernooi behoudt Ajax twee punten voorsprong op FC Twente. Ajax speelt nog een uitduel tegen FC Utrecht. FC Twente gaat naar Feyenoord, dat met Vitesse om een plaats in de voorronde van Champions League strijdt. Ajax lijkt het hoofdtoernooi voor de tweede opeenvolgende keer mis te lopen. Het afscheidsfeest van Bobby Haarms heeft daarom een tweeslachtig karakter. Met zijn vertrek verliest Ajax weer aansluiting met het internationale topvoetbal.

    • Jaap Bloembergen