Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Over het slepende juridische gevecht van een oma die de voogdij over haar kleinkind wil. Het jongetje zit al tijden in een tehuis. Ned.1, 20.16-20.51u.

Lopende zaken. Een portret van kabelgigant UPC met onder anderen een gesprek met topman Mark Schneider. Met 36 procent van het Nederlandse kabelnet in handen, krijgt UPC steeds meer een imagoprobleem. De politiek wil monopolievorming op de kabel tegengaan en vreest Amerikaanse toestanden. Verder een reportage over de herdenkingsreis die het Nederlandse Mauthausen Comité deze week organiseerde naar Oostenrijk. Ned.3, 21.45-22.30u.

PRAATPROGRAMMA

Van de schoonheid en de troost. Wim Kayzer praat met ,,de lachtende natuurkundige'' en nobelprijswinnaar in 1960 Max Lederman. Van 13 mei tot 17 juli is in het Stedelijk Museum te Amsterdam onder de zelfde titel als de televisieserie een tentoonstelling te zien die is samengesteld door Kayzers tv-gasten. Ned.3, 23.05-0.42u.

Het laatste oor. Discussie over de veiling van GSM-frequenties door de overheid met een verwachte opbrengst van 20 miljard gulden met o.a. het Kamerlid voor de PvdA Jeroen Dijsselbloem en NRC-commentator Roel Janssen. Veronica, 0.05-0.22u.

DOCUMENTAIRE

To speak the unspeakable - The message of Elie Wiesel. Portret van de overlevende van de Holocaust en Nobelprijswinnaar voor de vrede Elie Wiesel. Ned.3, 13.34-15.21u.

Andere tijden. Een portret van de in 1997 overleden hoogleraar psychiatrie Jan Bastiaans die zijn leven wijdde aan de behandeling van mensen met een KZ-syndroom. Hij maakte bij zijn behandelingen gebruik van het hallucinogene middel LSD. Ned.3, 20.10-20.45u.

Close-up. Over de ondergang van het Amerikaanse passagiersschip Lusitania op 7 mei 1915 waarbij meer dan 1200 passagiers en bemanningsleden omkwamen. Het schip werd door een Duitse onderzeeër beschoten. Het verhaal gaat dat het een (geslaagde) poging van Winston Churchill was om Amerika bij de Eerste Wereldoorlog te betrekken. Ned.1, 18.28-19.28u.

KUNST & MUZIEK

Monteverdi-cyclus: Il combattimento di Tancredi e Clorinda. Tweede van 4 opera's van Claudio Monteverdi voorafgegaan door een inleiding. Ned.3, 13.04-13.34u.

Plantage. De 32-jarige countertenor Andreas Scholl is in korte tijd uitgegroeid tot een fenomeen die aan het vak een nieuwe dimensie heeft toegevoegd. Hij treedt ook op. Ook te gast de violenbouwersechtpaar Jaap Bolink en Annelies Steinhauer. Cellist Ernst Reijseger demonstreert een 'typische Bolink'. Ned.3, 17.00-18.00u.

FILM

Little Men (Rodney Gibbons, 1997, Canada). Soort vervolg op Louisa May Alcotts 'Little Women' (in 1949 en 1994 verfilmd) over het wel en wee van een jongenstehuis. VRT, 13.30-15.20u.

. The Looney, Looney, Looney Bug Bunny Movie (Friz Freleng, 1981, VS). Bedacht door Tex Avery maakte cartoonist Friz Freleng het bijdehante konijntje Bugs – What's up doc? – Bunny tot een van de iconen van hedendaags Amerika. In deze compilatiefilm, waarin ook Tweety en Sylvester figureren, voert de ongecompliceerde humor van Freleng de boventoon. De in 1958 met een Oscar bekroonde Knighty Knight Bugs gaat vergezeld van een dolkomische parodie op de Oscaruitreiking. Ook bekend als Friz Freleng's Looney, Looney, Looney Bugs Bunny Movie. RTL4, 13.55-15.15u., met reclame.

Italienreise - Liebe inbegriffen (Wolfgang Becker, 1958, West-Duitsland). Romantische komedie over een fotomodel dat verliefd wordt op haar reisbegeleider, maar ook nog te maken heeft met een jaloerse verloofde. Duitsl. 2, 14.00-15.35u.

Satisfaction (Joan Freeman, 1988, VS). Curieuze komedie is vooral interessant door de rollen van Liam Neeson en werkelijk onherkenbare Julia Roberts als basgitariste van een meidenband. Rollen die zij aannamen voordat hun sterstatus in Hollywood gevestigd was. De hoofdrol is weggelegd voor Justine Bateman, beter bekend als het domme zusje Mallory uit de sitcom Family Ties en recenter in de BNN-comedy It's a man's world. Ook met Debbie Harry, zangeres van Blondie. SBS6, 14.20-15.50u.

Wenn Ludwig ins Manöver zieht (Werner Jacobs, 1967, West-Duitsland). Komisch kostuumdrama volgt een knullig regiment soldaten uit het leger van Keizer Wilhelm II dat een Beiers dorp onveilig maakt. ARD, 15.05-16.35u.

Yanks (John Schlesinger, 1979, VS). Zorgvuldige oorlogsfilm die zich afspeelt aan de vooravond van D-Day en gecentreerd is rond de liefdesperikelen van een drietal Amerikaanse soldaten in een ingeslapen Engels dorpje. BBC1, 15.25-17.35u.

Shining Through (David Seltzer, 1992, VS). Sjieke spionagefilm met Melanie Griffith als geheimagente in het Berlijn ten tijde van WO II en de immer verbaasd kijkende Michael Douglas als haar baas. Liam Neeson is in deze pre-Schindlers List-film te zien als nazi-officier. Het camerawerk van Jan de Bont geeft de verder vrij onovertuigende film een glossy atmosfeer. Net5, 20.30-22.50u., met reclame.

. De lift (Dick Maas, 1983, Nederland). Momenteel is de Engelse remake van Dick Maas' succesfilm (Gouden Kalf en een bescheiden internationaal succes) in de maak. Vanavond is nog eens te zien, hoe de bloedstollende scènes met een moorddadige lift al school maakten in uiteenlopende Hollywoodfilms, zoals vorig jaar nog Halloween H20. Huub Stapel en Willeke van Ammelrooy spelen de hoofdrollen in Maas' debuutfilm, waarvoor hij ook het scenario en de muziek schreef. Fox8, 21.00-22.45u., met reclame.

. The Pelican Brief (Alan J. Pakula, 1993, VS). Een van de betere John Grisham-verfilmingen, waarin rechtenstudente Julia Roberts (nu in de Nederlandse bioscopen te zien als ongeschoold medewerkster van een advocatenkantoor die een vervuilingsschandaal op het spoor komt in Erin Brokovich) een politiek complot ontmaskert, maar daarbij in een razendsluwe climax zelf het nodige gevaar loopt. Veronica, 21.35-0.05u., met reclame.

Radioland Murders (Mel Smith, 1994, VS). Nostalgisch aandoende komedie over de begindagen van de radio. Een moordenaar slaat toe tijdens de chaotische eerste uitzending van een nieuw radiostation. Producent George Lucas, bij wie meestal alles wat hij in zijn handen krijgt in goud verandert, ging na de flop van Howard the Duck, opnieuw met scenarioschrijvers Gloria Katz en Willard Huyck in zee, met eenzelfde bedroevend resultaat. BBC1, 0.20-2.00u.

Jimmy Hollywood (Barry Levinson, 1994, VS). Een hoofdrol voor de altijd onderkoelde Joe Pesci, die er in deze zichzelf overtillende Hollywoodsatire alles aan doet om een echte ster te worden. BBC2. 1.05-2.50u.

Nagesynchroniseerd: Theatre of Blood (Douglas Hickox, 1973, GB). ARD, 1.10-2.40u.