Subtiel eindspel

Sinds jaar en dag is Bridgeplaza.com een van de mooiste bridgesites van het Internet. Vrijwel alle internationale kampioenschappen en belangrijke wedstrijden kan je er on line op volgen. De site is de love-baby van de Amsterdammer Koen Gijsman, die veel samenwerkt met de Canadese topspeler en bridgesoftware-ontwikkelaar Fred Gitelman. Die laatste voert op Bridgeplaza een wekelijkse column: Deal of the Week. De laatste aflevering van april voerde naar een subtiel eindspel. De hand werd gespeeld door Huub Bertens tijdens zijn debuut op de onlangs gehouden Cap Gemini Top 16 in Den Haag.

West gever

♠ V

Allen kw.

♡ 5 2

♦ A H 10 8 6 3

♣ B 10 8 5

♠ H 7 6 2

♠ B 8 3

♡ H B 9

♡ 4 3

♦ 7 4

♦ V B 9 2

♣ A 9 7 2

♣ H V 4 3

♠ A 10 9 5 4

♡ A V 10 8 7 6

♦ 5

♣ 6

West

Noord

Oost

Zuid

Mihov

Nab

Nanev

Bertens

1♦

2♦

pas

2♡

pas

3♦

dbl

3♠

dbl

4♡

pas

pas

dbl

pas

pas

pas

Mihov startte ♣A en speelde klaveren door voor de acht en de heer. Bertens troefde en speelde ruiten naar het aas, stak met een klaverenaftroever over naar zijn hand, speelde ♠A, schoppen getroefd, ♦H (schoppen weg), klaveren getroefd en tot slot schoppen getroefd met de vijf. Dit was de positie:

♠ -

♡ -

♦ 10 8 6 3

♣ -

♠ H

♠ -

♡ H B 9

♡ 4 3

♦ -

♦ V B

♣ -

♣ -

♠ 10

♡ A V 10

♦ -

♣ -

Nu volgde ruiten van tafel en Bertens wierp uitstekend ♠10 af (West ♠H). Bertens vouwde zijn kaarten open. Op elke kaart van oost ging hij ♡10 spelen, waar na west zat ingegooid: tien slagen.

Een andere Internet bridgecolumn is de wekelijkse Masterclass van Profesor IMP zoals die is te zien op de site van Bridge Magazine IMP (imp-bridge.nl/). Een van de eerste spellen uit deze virtuele clinic speelde zich af op een clubavond van het roemruchte Amsterdamse Hok.

Noord gever

♠ H V 5 3

Niem. kw.

♡ -

♦ V 6 3

♣ A B 10 9 7 3

♠ B 10 9 7 2

♠ A 8 6

♡ H 3

♡ A V 10 9 6 4

♦ 10 8 5

♦ 4

♣ H V 4

♣ 8 5 2

♠ 4

♡ B 8 7 5 2

♦ A H B 9 7 2

♣ 6

West

Noord

Oost

Zuid

Professor IMP

Student

1♣

1♡

2♦

2♠

3♦

3♠

4♦

pas

5♣

pas

5♦

pas

pas

pas

Het hele veld, de student incluis, ging down in 5♦, een contract waartegen west onveranderd was uitgekomen met ♡H. De prof adviseert: troef in dummy, sla ♣A en gooi op ♣B je singleton schoppen af. West zal troef nakomen. Neem met de vrouw en speel ♠H voor, die oost zal dekken. Troef af met de zeven, troef een harten af in de dummy, troef de derde klaveren in de hand, incasseer een hoge troef en breng west aan slag via troeftwee. Met alleen nog schoppens brengt west dummy met ♠V aan slag. Op de hoge klaveren verdwijnt de rest van de hartens.

    • Jan van Cleeff