Sri Lanka stuurt versterkingen naar Jaffna

De regering van Sri Lanka heeft troepenversterkingen naar het noorden van het land gestuurd in een wanhopige poging de dreigende val van de stad Jaffna te voorkomen.

Het noordelijke schiereiland Jaffna en de gelijknamige stad dreigen onder de voet te worden gelopen door het guerrillaleger van de Tamil Tijgers. Volgens sommige militaire waarnemers lijken de gevechten de afgelopen 24 uur enigszins te zijn geluwd, maar de Tamil Tijgers zijn er sinds de inname van de strategische Olifantpas, twee weken geleden, in geslaagd hun posities in noordelijke richting te consoldideren.

De regering in Colombo heeft deze week noodmaatregelen genomen om het hoofd te bieden aan de crisis die in de oorlog tegen de Tamil Tijgers is ontstaan. Per wet is een verbod uitgevaardigd op elke activiteit die de nationale veiligheid in gevaar brengt en ,,de normale activiteiten van de bevolking stoort''. De overheid kan in het kader van die wet goederen in beslag nemen, de verkoop en verspreiding van kranten beëindigen en drukpersen sluiten. Demonstraties en stakingen zijn verboden.

De maatregelen gaan nog een stap verder dan de noodtoestand, die in Sri Lanka al langer van kracht is. Ze vormen een reactie op de militaire nederlagen die het leger onlangs leed in de strijd tegen de Tamil Tijgers. De Tamil Tijgers, die vechten voor een eigen staat in het noorden en het noordwesten van het land, hebben de strijdkrachten vernietigende verliezen toegebracht. Een woordvoerder van de regering heeft gezegd dat alle niet-noodzakelijke ontwikkelingsactiviteiten voor een periode van drie maanden zullen worden gestaakt en dat het uitgespaarde geld zal worden besteed aan de bestrijding van de Tamil-separatisten. ,,Terrorisme en de dreiging van terrorisme moeten worden verslagen, tot elke prijs, en op de kortst mogelijke termijn'', aldus de woordvoerder.

India heeft elke bemoeienis met de strijd in Sri Lanka uitgesloten. De Indiase minister van Buitenlandse Zaken maakte deze week duidelijk dat het verzoek van Sri Lanka om hulp bij de eventuele evacuatie van 35.000 Srilankese regeringssoldaten uit Jaffna niet wordt gehonoreerd en dat India het leger van Sri Lanka niet te hulp zal komen in de strijd tegen de Tamils. ,,India spant zich in om de misère die burgers in dit conflict wordt toegebracht te verlichten en neemt humanitaire maatregelen waar dat nodig is'', zo zei de Indiase minister, maar militaire hulp wordt niet gegeven.

India heeft traumatische herinneringen overgehouden aan de mislukte vredesoperatie die het land eind jaren tachtig in het noorden van Sri Lanka ondernam. In India verblijven 100.000 vluchtelingen uit Sri Lanka. Sri Lanka beschikt over te weinig schepen en vliegtuigen om de 35.000 militairen uit Jaffna zelf te evacueren.

De Tamils beschouwen Jaffna als hun hoofdstad. De regering wist de stad eind 1995 te heroveren, maar pogingen om het schiereiland over de weg bereikbaar te maken, zijn mislukt.