Rugligging baby's

Prof.dr. De Jonge van de Landelijke Werkgroep Wiegendood heeft helemaal geen geld nodig om een onderzoek te starten naar bijverschijnselen van de rugligging voor baby's (NRC Handelsblad, 26 april).

Iedere kinderfysiotherapeut weet al jaren dat niet de rugligging, maar het gebrek aan buikligging de oorzaak is van de a-symmetrie aan schedel en/of romp bij baby's. Dat kinderen te weinig op hun buik liggen is het gevolg van onder meer het veelvuldig gebruik van de Maxi Cosi en andere zit-voorzieningen voor baby's die nog niet zelf tot zit kunnen komen.

Aan alle ouders van zuigelingen zou het advies gegeven moeten worden hun kind uitsluitend te vervoeren in een Maxi Cosi en dan nog zo kort mogelijk. Verder moet de baby op een vlakke onderlaag liggen zodat hij de ruimte heeft te bewegen. Een baby die voldoende bewegingsruimte aangeboden krijgt in zijn eerste levensjaar en niet de hele dag in een stoeltje hoeft te hangen, zal opgroeien met een rechte rug en daar de rest van zijn leven plezier van hebben. Het lijkt mij een beter idee geld uit te geven aan een reclamecampagne onder het motto `Gooi alle hang-, zit- en wiebelstoeltjes het raam uit en geef uw baby de ruimte'.

    • Tineke van Westerop-Weerman