Predator

Een elitepeloton trekt de Zuid-Amerikaanse jungle in om af te rekenen met boscommunisten. Ze elimineren het rode gespuis in een orgie van vuur, lood en oneliners: ,,Stick around'', sneert de commandant tegen een schurk die hij met een machete aan de wand heeft genageld. Tot zover de jaren tachtig. Maar dan, na twintig minuten, slaat Rambo 4 abrupt om in Alien. En deze vermenging van formules in Predator (1987) is best bevredigend.

Vanuit het struweel bestudeert een sportief type van een andere planeet namelijk de Amerikaanse houwdegens. Deze Predator is een macho die recreatief op zwaarbewapenden jaagt en als gimmick een apparaat heeft dat hem vrijwel onzichtbaar maakt. Na gedane arbeid zet deze jager zijn apparaatje uit, vilt zijn prooi en fröbelt wat met de schedel. Zijn lijf verraadt lange dagen in het krachthonk, verder lijkt hij het resultaat van een copulatie tussen een cobra en een heremietkreeft.

Predator is een soort `tien kleine negertjes'. Het peloton raakt in paniek terwijl ze één voor één tot jachttrofee worden verwerkt: de techneut, de indiaanse spoorzoeker (met de mystieke wijsheid van zijn voorvaderen), de zwarte veteraan (grofgebekt), de redneck-sergeant (,,I ain't got time to bleed''; een rol van Jesse `The Body' Ventura). Totdat alleen de sigaarkauwende Dutch over is, een effectief optreden van Arnold Schwarzenegger. Die hervindt tijdig de oermens in zichzelf.

Predator biedt stripkarakters, soepele actie in een stomend oerwoud, interplanetair All Star Wrestling en een dame in nood, al weet Schwarzenegger zich daarmee zoals gewoonlijk weinig raad. De bijrolspelers schmieren er op los, maar vooral het monster imponeert. Met zijn hightech, reptielenkop en rastavlechten combineert hij buitenaards wezen en Zulu-krijger in één persoon.

De film kreeg een matig vervolg, maar het origineel is een blijvertje. Predator heeft inmiddels zijn plaats veroverd in de popcultuur; in strips, tv-series, films en videogames (`Alien' vs. `Predator'). Daar mag je als monstermaker best trots op zijn.

Predator (John McTiernan, VS, 1986), zaterdag, Net5, 22.00-23.55u.

    • Coen van Zwol