Massale viering bevrijding

Een recordaantal van 850.000 mensen heeft gisteren ter viering van bevrijdingsdag de dertien Bevrijdingsfestivals bezocht. Het oude record dateerde uit 1995, toen er 800.000 bezoekers waren. De gratis muziekfestivals in Haarlem, Zwolle en Wageningen trokken elk al meer dan 100.000 bezoekers.

Het traditionele bevrijdingsvuur was om middernacht ontstoken in Wageningen. Veertien mannelijke en vrouwelijke skaters brachten het naar Amsterdam. In Wageningen begon 's ochtends ook de Nationale Viering van bevrijdingsdag met een toespraak van de Gelderse commissaris van de koningin Jan Kamminga en de 5-meilezing door de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Cynthia Schneider. Daarna volgden een theatershow en een toespraak van premier Kok.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei had dit jaar gekozen voor Wageningen als officiële startplaats, omdat het Duitse leger daar in 1945 de capitulatie ondertekende. Prins Bernhard was daarbij aanwezig. Gistermiddag nam hij bij Hotel de Wereld een defilé af van ongeveer 3.100 oorlogsveteranen. Behalve veteranen uit de Tweede Wereldoorlog liepen ook veteranen van recentere missies mee.

De viering van bevrijdingsdag eindigde gisteravond met het slotconcert van de Nationale Bevrijding op de Amstel in Amsterdam, dit jaar gegeven door het Koninklijk Concertgebouworkest. Het concert werd traditiegetrouw besloten met Vera Lynn's `We'll meet again'.

Het Nationaal Comité Thank you Canada haalde dit jaar 3.000 Canadezen en 400 Britse oorlogsveteranen naar Nederland om de viering van bevrijdingsdag bij te wonen. Volgens bestuurslid H. de Vries is het onwaarschijnlijk dat dit ook de komende jaren nog zal gebeuren. De veteranen worden te oud. Dit jaar was de jongste 75, de oudste 92. Tachtig veteranen zeiden vlak voor vertrek vanuit Canada zelf af, omdat ze de reis toch niet aandurfden. De organisatiecomités zijn bang voor hartinfarcten en andere medische klachten. De Vries: ,,Vorige keer zijn er twee veteranen in Nederland gestorven.''

MKB Nederland, de werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, pleitte er gisteren voor alle werknemers voortaan elk jaar op 5 mei vrij te geven in plaats van eens in de vijf jaar. Nu wordt de nationale bevrijdingsdag rommelig gevierd, vindt het MKB. Er zou dan wel een andere vrije dag moeten worden geschrapt.