Livingstone meteen in aanval op Blair

Ken Livingstone, de Labour-rebel die gisteren is gekozen tot burgemeester van Londen, heeft onmiddellijk de aanval geopend op premier Blair. Livingstone wil desnoods voor de rechter uitvechten dat de regering haar plannen voor een gedeeltelijke privatisering van de Londense metro moet terugdraaien, zei hij.

,,Een overweldigende meerderheid van de Londenaars heeft gestemd op kandidaten die tegen de regeringsplannen voor privatisering zijn'', aldus Livingstone, die op weg naar zijn overwinningsfeest nog anderhalf uur vast zat in de metro door een seinstoring. ,,De regering moet die overtuiging respecteren en zijn plannen opgeven om een veilige, ongedeelde metro in publiek bezit te houden. Het zou jammer zijn als daar een lange gerechtelijke procedure aan vooraf moest gaan.''

De modernisering van de Underground was een van de hoofdpunten uit de campagne voor de eerste Londense burgemeestersverkiezingen, ook al heeft de burgemeester daar in praktijk niets over te zeggen. De regering-Blair wil de Tube gedeeltelijk privatiseren, waarbij de rails en seinen in particuliere handen overgaan en de overheid verantwoordelijk blijft voor het laten rijden van de treinen. Livingstone wil de hoognodige renovering betalen door het uitgeven van obligaties, een voorstel dat een reeks gerenommeerde economen steunt. De Conservatieve kandidaat, Stephen Norris, die met 42 procent van de stemmen achter Livingstone's 58 procent eindigde, is ook tegen de overheidsplannen. Hij wil een volledige privatisering.

Na Livingstone's overwinning wreven de Londenaars gistermiddag nieuw zout in de wonden van premier Blair, die tijdens de gelijktijdig gehouden landelijke gemeenteraadsverkiezingen al 600 raadszetels verloor. De meerderheid die Labour aanvankelijk leek te krijgen in het nieuwe Londense "stadsparlement', het bestuur dat Livingstone gaat leiden, bleek er na het tellen van alle stemmen niet te zijn. Labour haalde slechts negen van de 25 zetels, evenveel als de Conservatieven. De Groenen, Livingstone's medestanders, en de Liberal Democrats hebben de beslissende stem. Livingstone, de laatste voorzitter van het door Margaret Thatcher in 1986 ontbonden stadsbestuur, aanvaardde zijn overwinning met een karakteristieke grap. ,,As I was saying, vóór ik veertien jaar geleden zo ruw werd onderbroken ...'', begon hij zijn toespraak.

Tony Blair is vooralsnog not amused. ,,Het is onze taak dit [bestuur] in het belang van Londen te laten werken'', zei hij, maar dat ,,betekent niet mijn ideeën over Livingstone zijn veranderd.'' Livingstone zei de geschillen te willen bijleggen met de Labour-partij, die hem royeerde toen hij als onafhankelijk kandidaat in het strijdperk trad.