LITERATUUR

Bellows 13de roman Ravelstein is het verslag van een vriendschap met een rijke academicus van het type ongelikte-beer-met-gevoel-voor-stijl. In Amerika geruchtmakend als nauwelijks verholen portret van een overleden cultuurcriticus (Allan Bloom van The Closing of the American Mind).

Een ode aan een bijzonder mens, geschreven door een nu 84-jarige Nobelprijswinnaar die op superieure wijze zijn oude stokpaardjes berijdt [-] De kracht van het boek [ligt] in de aanstekelijke portrettering van een man die het midden houdt tussen de hoofdpersonen van Henderson the Rain King en Herzog, in Bellows lichte verpakking van zware onderwerpen als oud worden en doodgaan, en in de humor.

Pieter Steinz, 5 mei 2000

Ravelstein is verschenen bij Viking, 233 blz, £ 11,99; de Nederlandse vertaling is van Ronald Jonkers. Uitg. Bert Bakker, ƒ 36,50