KPN blaast fusie af met Telefónica

KPN heeft de voorgenomen fusie met branchegenoot Telefónica gisteren afgeblazen. De top van het Spaanse bedrijf stemde in met de fusie, maar KPN is niet overtuigd van de toewijding van de Spanjaarden.

KPN-topman Paul Smits gaf gisteravond bij terugkeer uit Spanje op vliegveld Zestienhoven een toelichting op zijn besluit niet in zee te gaan met Telefónica. ,,Het betrof een buitengewoon vergaand scenario'', aldus Smits. ,,Bij dit soort zaken moeten beide partijen con amore honderd procent toewijding laten zien.''

Het twintigkoppige bestuur van Telefónica was gistermiddag in Madrid opnieuw bijeengekomen, nadat een speciale vergadering op donderdag op niets was uitgelopen. Uiteindelijk stemde een kleine meerderheid voor een fusie. Negen bestuursleden stemden tegen. Smits, die op uitnodiging van Telefónica naar Madrid was gereisd en van het bestuur volledige steun had geëist, zag toen geen andere mogelijkheid dan de fusie af te blazen. ,,Natuurlijk zijn we teleurgesteld'', zei Smits. De topman wees er gisteren op dat beide bedrijven geen overlappende activiteiten hebben en wat betreft strategie – agressieve expansie via overnames in onder meer internet en mobiele telefonie – op één lijn zitten.

Struikelblok vormden de Spaanse banken BBVA en La Caixa, de belangrijkste minderheidsaandeelhouders van Telefónica. De banken, die samen een kleine 14 procent van het Spaanse telecombedrijf in handen hebben, vreesden dat ze door een fusie met KPN een te klein belang in de nieuwe onderneming zouden overhouden.

Smits, die bij Telefónica een ,,verdeeld huis'' constateerde, voelde er weinig voor om bij de ,,interne politieke perikelen'' van de Spanjaarden betrokken te raken. ,,We willen het niet weten en willen het niet importeren in een fusie'', aldus de topman.

Het Nederlandse staatsbelang in KPN van 43 procent heeft volgens Smits geen rol gespeeld bij het afketsen van de overeenkomst. De Spaanse overheid eiste van minister van Financiën Zalm dat de Nederlandse staat snel afstand deed van zijn aandelenpakket. Maar volgens Smits heeft de Nederlandse regering tijdens de onderhandelingen geen moment dwarsgelegen. ,,Het was een non-issue'', aldus Smits.

Vervolg op pagina 23

Vakbonden zijn niet blij

Vervolg van pagina 1

KPN-topman Smits zei gisteravond dat de beurgang van KPN Mobile, de KPN-divisie voor mobiele telefonie, voorlopig uitgesteld blijft. De beursgang werd vorige week vrijdagavond uitgesteld omdat ,,besprekingen over een strategische alliantie'' in een stroomversnelling waren gekomen, zo meldde KPN toen. Naar later bleek ging het om fusiebesprekingen met Telefónica.

Vakbonden hebben teleurgesteld gereageerd op het afketsen van de fusie van KPN met Telefónica. De vakbond CFO vindt het ,,buitengewoon vervelend'', omdat het bij een andere partner nog maar de vraag is wat er overblijft van de zelfstandigheid van KPN. KPN hield volgens de vakbond voldoende zeggenschap over in de nieuwe combinatie. De vakbond vindt dat KPN zo snel mogelijk op zoek moet naar een gelijkwaardige partner.

De vakbond Abvakabo vreest een vijandige overname van KPN. Daartegen moet het telecombedrijf zich ,,goed wapenen'', aldus bestuurder R. van Oosterhout. ,,Het aantal perspectieven dat KPN nu nog heeft, is niet zo groot.'' Oosterhout was blij geweest over een fusie met Telefónica omdat ,,aantasting van de werkgelegenheid'' niet aan de orde zou zijn geweest. Ook de Centrale Ondernemingsraad van KPN noemde het gisteravond ,,jammer'' dat de deal niet doorgaat.

De aandelenkoersen van KPN en Telefónica zijn gisteren verder gedaald tot 119,59 euro voor KPN en 26,05 euro voor Telefónica. De koersen waren aan het begin van de week na het bekendworden van de fusiebesprekingen omhoog geschoten.

Achtergrond: pagina 17