Kogelslingeren?

Een Tsjechische atlete kwam deze week om het leven nadat de kogel van een kogelslingeraar haar getroffen had. Hoe gevaarlijk is kogelslingeren?

Kogelslingeren?

Renate Beunder, Nederlands kampioene kogelslingeren: ,,Deze ongelukken komen niet vaak voor. De slachtoffers zijn nooit werpers, vaak toeschouwers, juryleden en hardlopers. Het is belangrijk dat een sportaccommodatie aan alle veiligheidseisen voldoet. De werpkooi moet in orde zijn, bovendien moeten de werpers gooien op aangepaste tijden. Een ongeluk zit in een klein hoekje: als een atleet zijn rondjes loopt terwijl kogelslingeraars aan het gooien zijn, kun je problemen verwachten. Kogelslingeren is een technisch moeilijke, maar elegante discipline.''

Robin Korving, atleet: ,,Vooral het doorschieten van de kogel is een probleem. Daardoor ontstaan veel ongelukken. Het gaat wat ver om de sport te verbieden. Als er voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen kan kogelslingeren zonder problemen van start gaan. Bij elke worp zou het publiek gewaarschuwd moeten worden. Bovendien moeten de netten om de kooi hoog genoeg zijn. Bij grote wedstrijden gaat het meeste mis, daar wordt ook het beste gegooid. Tijdens de Spelen in 1992 zat ik op de tribune en maakte ik mee dat een kogel vlak langs het hoofd van een hoogspringer schampte. Toch is het een mooie sport.''

Manfred Sahner, bondscoach Nederlandse kogelslingeraars: ,,Bij speer- en discuswerpen gebeurt ook weleens wat. Vaak voldoen de werpkooien niet aan de voorgeschreven veiligheidsregels: dan zijn de kooien niet hoog genoeg, dan is de deur in de kooi niet dicht. Een dichte deur is zeer belangrijk. Een kogelslingeraar gooit in een hoek van veertig of vijftig graden. In het gebied daar tussenin, de zogenaamde sector, moet de kogel landen wil er sprake zijn van een geldige worp. De deur in de kooi voorkomt dat een werper buiten zijn eigen sector gooit. Verder is het belangrijk dat een kogel goed neer kan komen, zonder te stuiteren. Als aan al deze punten aandacht wordt besteed, is kogelslingeren geen gevaarlijke sport.''

Stella Jongmans, atlete: ,,Er wordt veel gedaan om kogelslingeren minder gevaarlijk te maken. Kogelslingeraars spelen hun wedstrijd vaak in het voorprogramma van een toernooi. Die wedstrijden worden vaak ook afgewerkt op aparte banen. Natuurlijk zijn er risico's aan het kogelslingeren. Atleet Robert de Wit heeft eens een discus op zijn hoofd gehad. Daardoor liep hij rond met een barst in zijn schedel. Net als discus- en speerwerpen hoort kogelslingeren bij atletiek. Het is een elegante en krachtige sport, en daarvan kun je er nooit genoeg hebben.''

Frank van den Dool, Nederlands kampioen kogelslingeren: ,,De kogels vliegen soms de verkeerde kant op, maar vaak gebeurt dat niet. Dat dat Tsjechische meisje is overleden en laatst een Franse atleet omkwam, is tragisch. Maar dat betekent niet dat kogelslingeren verderfelijke is. Ook bij discus- en speerwerpen kan wat gebeuren. Maar de klap van een kogel is fataal. Op trainingen wordt van alle kanten met kogels geslingerd en maak je nooit iets vervelends mee. Als een kogel niet de juiste kant op dreigt te gaan, geef je een gil. Dan bukt de rest en is er niets aan de hand. Als alle voorzorgsmaatregelen getroffen zijn en iedereen oplet, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar welke sport blijft er nu gevrijwaard van ongelukken?''

    • Marcel Abrahams