JESSE WINCHESTER

Het is alweer twaalf jaar geleden dat zijn vorige plaat uitkwam. Sindsdien beperkte hij zich tot het schrijven van songs voor anderen. Zelf zit hij er niet mee dat hij liever lui dan moe is, en noemde zijn nieuwe cd Gentleman Of Leisure. Van de singer/songwriters uit het begin van de jaren zeventig was Winchester, alleen al op grond van zijn debuutelpee (met een handvol onvergetelijk mooie liedjes) misschien wel de beste.

Ook nu weer kan hij met zijn wat hese, zachte en breekbare stem een intense sfeer oproepen. De begeleiding op deze plaat wordt gedaan door een stel doorgewinterde Nashville cats, hier en daar aangevuld met de als een jonge god solerende Stax-gitarist Steve Cropper. Zijn spel drukt een warm soulstempel op het openingsnummer `Club Manhattan', en het subtiel swingende `Just Like New', een onnavolgbaar op de grens van satire en nostalgie balancerend lied over de Cadillac van Elvis: Just think of all that it's been through/And look at it now, it's just like new.

Naast dit vrolijke werk staat er ook een aantal introspectieve nummers op, waarin Winchester kans ziet het persoonlijke een universele betekenis mee te geven, en zo navelstaarderij weet te vermijden. Dat levert juweeltjes op als het over tegenstrijdige gevoelens bij verliefdheid handelende `That Makes You Strong', of het melancholieke `I Wave Bye Bye'. En wie kampt met liefdesverdriet kan zich laten troosten door het desolate `No Pride At All'.

Jesse Winchester: Gentleman Of Leisure. (Sugar Hill 1062)

    • Bart Jippes