Gratis scanner verbindt papieren-en webkrant

Als eerste Amerikaanse krant biedt de kleine Courier and Post, uit Charleston in South Carolina, haar lezers een automatische verbinding aan tussen de papieren krant en het internet. De krant, met dagelijks een papieren oplage van 110.000 exemplaren, hoopt zo meer lezers te stimuleren om de artikelen en advertenties op haar website te bekijken.

De brug tussen de papieren en de elektronische krant is een kleine streepjescode, nauwelijks meer dan een inktvlek, die bij verschillende rubrieken en artikelen in de krant wordt afgedrukt. De code bevat een adres op het internet en kan gelezen worden door een scanner, die de krant gratis verspreidt onder lezers die aan het experiment willen meedoen. Als men de scanner aansluit op een computer en vervolgens over de streepjescode strijkt, verschijnt de website waar de krant naar verwijst vanzelf op het scherm van de computer.

Zo ondervangt de krant een probleem dat verwijzen naar het internet tot nog toe omslachtig maakt. Als lezers in een artikel een verwijzing (of link) naar een website aantreffen, hoeven ze die voortaan niet meer op te schrijven of uit te knippen en later over te tikken in hun computer. Met de scanner, die iets groter is dan een pen, kunnen ze de site nu in een enkele handbeweging tevoorschijn halen. De bedoeling is dat de codes op den duur niet alleen bij artikelen verschijnen, maar ook bij kleine advertenties. Een advertentie waar in enkele regels een tweedehands auto of een huis wordt aangeboden kan dan via de streepjescode een verbinding leggen naar de website van de aanbieder, waar foto's en meer informatie te vinden zijn.

Later dit jaar verwachten ook de tijdschriften Wired en Popular Mechanics hun lezers zogeheten offline links te kunnen aanbieden. Ze zouden behalve met een scanner ook gelezen kunnen worden met de kleine internetcamera, of webcam, die op sommige computermonitors is bevestigd. Behalve kranten en tijdschriften kunnen ook andere statische objecten – boeken, briefkaarten, speelgoed – voorzien worden van codes om automatisch verbinding te leggen met bepaalde websites op het internet.

Maar voor deze methode op grote schaal kan worden toegepast, zullen er eerst veel scanners en webcams in gebruik moeten zijn. GoCode, het bedrijf dat de codes en de scanners voor de Courier and Post heeft ontwikkeld, schat dat de scanners die nu door de krant weggegeven worden in de winkel honderd dollar of minder zullen kosten.