`Doping-chef' DDR spreekt gevaren tegen

De voormalige chef van de Oost-Duitse sportmedische dienst, Manfred Höppner, heeft gisteren in het Berlijnse dopingproces verklaard dat hij in het verleden niets verkeerd heeft gedaan. Hoewel hij en de ex-voorzitter van de turn- en sportbond van de DDR, Manfred Ewald, door 142 atleten is aangeklaagd.

,,De medische ondersteuning van de topsport was niet in strijd met de toenmalige wetgeving,'' aldus Höppner in de rechtbank. De atleten die hem hadden aangeklaagd reageerden voor de rechter direct en furieus. ,,Zakkenrollertrucs, sprookjes'', zo becommentarieerde voormalig sprintster Ines Geipel de verklaring van Höppner. ,,Zijn woorden bewijzen dat Höppner niet in staat is de feiten uit de geschiedenis waarheidsgetrouw weer te geven.''

De 66-jarige Höppner ontkent niet zozeer het voorschrijven van verboden stimulerende middelen. Hij spreekt tegen dat zijn beleid de atleten schade heeft toegebracht. ,,In het merendeel van de gevallen leverde het geen problemen op, heeft het juist gewerkt.'' Höppner zou naar eigen zeggen altijd de gezondheid van de sporters hebben laten prevaleren. Zijn persoonlijke motto was `goede gezondheid gaat voor gouden medailles'. ,,Als dit niet in alle gevallen is gelukt, bied ik daar nu mijn excuses voor aan.''

Höppner was vanaf 1974 hoofd van de werkgroep voor ondersteunende middelen. Een mooie naam voor chef doping, zo vinden de oud-atleten. ,,Zijn excuses zijn onaanvaardbaar'', stelde Geipel. ,,Ze verergeren de zaak naar mijn mening juist.''

De zaak draait om de systematische doping die in de jaren zeventig en tachtig in de toenmalige DDR zou zijn voorgekomen. De 142 vrouwen die het duo hebben aangeklaagd, zeggen nu nog de schadelijke gevolgen te ondervinden van hun `medische begeleiding'. Ze hebben een verstoorde hormoonhuishouding door het jarenlange gebruik van anabole steroïden. Zo is er bij sommige vrouwen onnatuurlijk veel haargroei en hebben ze problemen met de menstruatie.

Ewald en Höppner worden ervan verdacht een belangrijke rol te hebben gespeeld in de dopinggeschiedenis van Oost-Duitsland. Ewald wenste niets te zeggen, Höppner sprak namens hen beiden toen hij zijn schriftelijke verklaring voordroeg.

Voormalige zwemster Catherine Menschner reageerde verbijsterd op de ontkenning van Höppner. ,,Om te kotsen. Hij wil ons doen geloven dat we nu nog meer problemen hadden gehad indien we vroeger geen dope zouden hebben gebruikt''.

In het verleden hebben verschillende voormalige Oost-Duitse sportfunctionarissen de systematische doping bekend. De tijdspanne waarin dit voorkwam was twintig jaar: 1970-1990. Eerder vonden al processen plaats tegen sportartsen en coaches. In die zaken werden voorwaardelijke celstraffen en boetes uitgedeeld.