Clark wikte, de politici beschikten

Generaal Wesley Clark geeft toe dat hij vorig jaar als NAVO-commandant tijdens de oorlog in Kosovo van mening verschilde met de leiding van het Pentagon in Washington over de inzet van grondtroepen. ,,Ik ontken het niet. Het is het werk van een commandant om te wikken, het is het werk van het Pentagon en de politieke leiders om te beschikken. Er zullen altijd fricties in dit soort noodtoestanden zijn'', zegt de Amerikaanse generaal in een vraaggesprek met deze krant. Clark werd afgelopen woensdag als NAVO-opperbevelhebber opgevolgd door zijn landgenoot generaal Joseph Ralston.

De Amerikaanse media hebben vorig jaar vaak bericht over meningsverschillen tussen Clark en minister van Defensie Cohen en generaal Shelton, de stafchef van het leger, over het sturen van grondtroepen tijdens de luchtcampagne. Clark is hier altijd zwijgzaam over gebleven. Uit het vraaggesprek blijkt dat Clark naarmate de luchtcampagne vorderde, de mogelijkheid tot inzet van grondtroepen wilde hebben, maar dat zijn Amerikaanse chefs hier niet aan wilden. ,,Gaandeweg werd mij duidelijk dat een serieuze optie voor grondtroepen – verder dan de opties uit 1998 – moest worden voorbereid om toegang tot Kosovo af te dwingen: voor het geval de luchtcampagne alleen niet voldeed om de vluchtelingen voor de winter te laten terugkeren. Ik vond dat we een beslissing moesten nemen om door te gaan met de voorbereidingen van de grondoperatie'', zegt Clark. Hij kwam niet verder dan een `raming' van grondtroepen, in opdracht van het Pentagon. ,,Maar ik heb nooit van het Pentagon en andere NAVO-landen de goedkeuring gekregen om met de echte planning voor grondtroepen te beginnen. De beslissing daarover is nooit genomen omdat Miloševic toegaf'', aldus Clark. ,,Je zou kunnen concluderen dat ze [in het Pentagon] niet erg enthousiast waren om een grondoorlog te beginnen. Maar niemand binnen de NAVO wilde een grondoorlog beginnen.''

Zaterdags Bijvoegsel: Pagina 36 en 37

    • Robert van de Roer